Türk İzmir Marşının sözleri Türkiye Gezi Rehberi

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
TÜRK İZMİR MARŞI
Karanlıklar üzerinden çekilince
Ak bir tan müjdeledi ulu bir günü
Hür uyandın, arkanda kanlı bir gece
Gördün güzel İzmir kurtuluş gününü
Bir gün ki solmayan ışıklar önü
Yıldızlar örsün bir zafer tacı sana
O kan, yangın ve tufan görmüş yıldızlar
Akdeniz, Türk denizi senin karşında
Sahiline mağrur dalgalar yuvarlar
Selamlar seni en şanlı asırlar
İzmir artık hürsün bu değil rüya
Türklük dirildi kurtuluyor Asya
Türk İzmir şan gör ebediyen yaşa
Söz – güfte: Mustafa Nermi Bey
Müzik – beste: Kurt Striegler
Dresden – Almanya / Hazırlandığı tarih: 07 Haziran 1923 / Seslendirildiği ilk tarih: 29 Haziran 1923
Bugüne kadar çok az kişinin varlığından haberdar olduğu Türk İzmir Marşı’nı Saksonya Devlet Orkestrası Şefi Kurt Striegler 1923 yılında besteledi. Bazı kaynaklarda besteci ismi olarak “Kurt Schindler” yazılmıştır, bu bilgi yanlıştır. Türk İzmir Marşı’nın bestecisi Kurt Striegler’dir. Bunun doğruluğunu Sayın Dr. Mete Soytürk’ten teyid aldım. Türk İzmir Marşı’nın güftesini Mustafa Nermi Bey yazdı. Marş ilk kez 29 Haziran 1923 tarihinde Almanya’nın Dresden kentinde seslendirildi. 1923 yılında Dresden’deki Türk kolonisi “İzmir Zaferi’ni” anmak için bir kutlama töreni düzenledi. Kutlamaya ilgi çok olunca, tören önceden tasarlanan Ticaret Odasının toplantı salonu yerine, Meslek Odası’nın salonunda gerçekleşti. Türk İzmir Marşı seslendirildi ve büyük beğeni kazandı. Türk İzmir Marşı Kurt Striegler’in 48. eseri olarak bilinmektedir.
Türk İzmir Marşı’nın İstanbul’da 1927’de seslendirildiğini; Kurt Striegler’in eserin imzalı notasını, kendisine bu ilhamı veren Büyük Utku’nun yaratıcısı Gazi Mustafa Kemal’e armağan ettiğini; 19 Temmuz 1930 günü yayınlanan İstanbul gazetelerinden Gazi hazretlerinin “Türk İzmir Marşının” bestecisine imzalı bir resmini armağan ettiğini; 1932 yılında ise marşın Viyana’da çalındığını öğreniyoruz. Daha sonra eser ve marş zamanla unutuldu. Ne bestesi, ne de güftesine ulaşıldı. Türk İzmir Marşı, uzun bir süre kayboldu. “Türk İzmir” orkestra için yazılmış bir tören üvertürü, uzunca bir partisyonu var. Bu üvertürün son bölümünü “Türk İzmir Marşı” oluşturuyor. Başka bir deyimle, parça bu marşla bitiyor. Koro veya solist için yazılmış. Söz yazarı ise nedense yazılmamış fakat bunun Mustafa Nermi olduğunu araştırmacı – yazar – öğretmen Sayın Hacı Angı’nın “Marşlarda – Türkülerde Atatürk” isimli eserindeki, 30 Ağustos 1986 tarihli makalesinden öğreniyoruz.
Mustafa Nermi
(1890 – 28 Haziran 1971 İstanbul) Gazeteci, yazar, çevirmen. 1908 yılında Bab-ı Ali’de gazeteciliğe başladı. İttihat ve Terakki Partisi’ne üye oldu. Yabancı dil bilgisi ve güçlü kalemi nedeniyle Avrupa ülkelerine gönderildi ve yabancı basında yer alan haber ve görüşlerin Osmanlı Devleti’ne ulaştırılmasını sağladı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Avrupa ülkelerinde gazete yazarlığı yapmıştır. Anadolu’dan gelen haberleri Avrupa gazetelerine, Avrupa gazetelerinde yayınlanan yazıları Anadolu gazetelerine servis etmiş, Kurtuluş Savaşı süresince Hakimiyeti Milliye (Ulus) gazetesine devamlı makaleler göndermiştir. Yeni İstanbul Gazetesi’nin 1950 yılında genel yayın müdürlüğünü yapmış. Çok çaba gösterdim ancak Mustafa Nermi Bey hakkında bu kadar bilgiye ulaşabildim. Eksik bilgileri sizlerin yardımıyla tamamlamak isterim.
Kurt Striegler
(7 Ocak 1886 Dresden – 4 Ağustos 1958 Wildthurn). Piyanist, besteci, orkestra şefi. Oda müzikçisi Robert Striegler’in oğludur. Erkek kardeşi Johannes Striegler de keman virtüözüdür. Dresden’de 1896-1900 yılları arasında müzik eğitimi aldı. 1900-1905 yılları arasında Dresden Konservatuvarında beste, orkestra şefliği, org ve flüt eğitimi gördü. 1905’te Dresden Devlet Operasına Solorepetitör olarak başladı. Bu nokta onun bu kurumdaki 50 yıllık çalışma hayatının başlangıcıdır. Sırasıyla önce orkesta şefliğine, sonra operada şef yardımcılığına ve Devlet Orkestrası şefliğine yükseldi. Bu arada Konservatuar ve Opera okulunda öğretmenlik yaptı. Ayrıca çeşitli müzik derneklerinde halk müziği korolarını yönetti. 1950’de Münih’e yerleşti. Buna rağmen Dresden Operasının sürekli konuk orkestra şefi olarak çalıştı. Düz şarkıdan, oda müziğine, konser müziğinden, marşa, senfoniden operaya 110’un üzerinde bestesi vardır. Çağı geç romantik dönemdir. Müzikleri de bu döneme uygun yapıtlardır.
Bu yazıdaki tüm bilgiler ve fotoğraflar Sayın Dr. Mete Soytürk’ün ve Sayın Hamdi Tanses’in yazılarından alınmıştır. Bu araştırmayı yaptığı, bilgileri paylaştığı ve yardım ettiği için Sayın Dr. Mete Soytürk’e teşekkür ederim.
resimde oturarak piyano çalan: Kurt Striegler, Ayakta elinde kemanla duran kardeşi Johannes Striegler

12 Eylül 2004 tarihli Mlliyet Gazetesi Almanya baskısında Türk İzmir Marşı ile ilgili haber
Türk İzmir Marşı notası. Sanatçının, Kurt Striegler’in kendi elinden Türkçe olarak Alman harfleri ile yazmış.

Orjinal notaları bilgisayara aktaran Hamdi Tanses
<a target="_blank" href=
 
Üst