“Scrooge'lar giderek zenginleşiyor, on yıl içindeki ilk trilyoner”

Bakec

Member
Ortaya çıkan şey bu “Eşitsizlik: Azınlığın hizmetinde olan güç”Fotoğrafında Avrupa Birliği'ni de yakınlaştıran yeni Oxfam raporu, ilk beş Scrooge'un (Bernard Arnault, Amancio Ortega, Francoise Bettencourt Meyers, Dieter Schwarz ve İtalyan Giovanni Ferrero) varlıklarının 2020'den itibaren saatte 5,7 milyon oranında arttığını görüyoruz.

Oxfam, bu yıl münasebetiyle yayınladığı yıllık çalışmada aşırı zenginliğin son üç yılda arttığını açıklıyor. Davos forumu, “küresel yoksulluk salgın öncesi seviyelerde takılı kalırken güçlü oldu.” Bugünün milyarderleri gerçek anlamda 2020 yılına göre 3,3 trilyon dolar daha zengin ve servetleri enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttı.

Milyarderlerin varlıklarındaki artış, “olağanüstü performans” Kontrol ettikleri şirketlerden. Raporda “2023, şimdiye kadarki en kârlı yıl olarak hatırlanacak” vurgusu yapılıyor. Genel olarak, dünyanın en büyük şirketlerinden 148'i, Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasında yaklaşık 1,8 trilyon dolar kar elde etti; bu, 2018-21 dört yıllık dönemdeki ortalama kara kıyasla karda %52,5'lik bir artış anlamına geliyor. En büyük küresel devlerin 96'sının ürettiği her 100 dolarlık kârın 82 doları, temettü veya hisse geri alımı şeklinde hissedarlara aktı.

Enflasyon krizinin en akut döneminde şirketler kar marjlarını korumayı başarırken, işgücünün büyük bir kesimi satın alma gücünü kaybetti. 52 ülkede yaklaşık 800 milyon çalışanın ücretleri, artan fiyatlara ayak uyduramıyor. İlgili ücret faturası, 2021-2022 iki yıllık dönemde reel olarak 1.500 milyar dolar düşüş gördü; bu, işçi başına neredeyse bir aylık maaşa (25 gün) eşdeğer bir kayıp.



Ekonomik eşitsizliklerin analizinde Oxfam, 2020'de uluslararası eşitsizlik gelir 1990'dan bu yana yıllık bazda en yüksek artışı kaydetti. Bu artış büyük ölçüde, pandeminin gelişmiş ekonomilere kıyasla daha güçlü yansımalarını yaşayan yoksul ülkelerdeki gelir dinamikleri tarafından belirlendi. Küresel zenginlik, dünya nüfusunun yalnızca %21'inin yaşadığı ve net özel servetin %69'una sahip olduğu dünyanın kuzeyinde yoğunlaşmaya devam ediyor. Bu fark aynı zamanda cinsiyete de dayalı: Erkekler, kadınlarınkini 105 trilyon dolardan fazla aşan bir servete sahip. Oxfam'a göre, ekonomik gücün aşırı yoğunlaşması ve konumsal rantlar, birkaç kişi için muazzam servetlerin birikmesini kolaylaştırıyor: Dünyadaki en zengin %1, tüm finansal menkul kıymetlerin %59'una sahip. En büyük çok uluslu şirketlere bakarsanız, 10 şirketten 7'sinin ana hissedarları arasında milyarder bir CEO veya milyarder vardır.
 
Üst