Oracle Code One Journal – 1. Gün: “Her Şey Farklı Kalır”

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod

1. Oracle Code One Journal – 1. Gün: “Her Şey Farklı Kalır”

Sevgili günlük,

En sevdiğim şekerleme Raider’ın Twix olarak yeniden adlandırıldığını hala hatırlıyorum. Duygu harikaydı. Bar benim için hala iyi olur mu? Kalite ve fiyat sabit kalır mı? Ve alışık olduğum şeyle dayanışma içinde olduğum için hayatımın geri kalanında alıştığımın tadını çıkarmaktan gerçekten vazgeçmem gerekmez mi? Bu ve buna benzer sorular o sıralar aklımdan geçiyordu, itiraf etmeliyim ki hâlâ oldukça gençtim.

Oracle OpenWorld’ün “küçük kardeş” konferansı olarak şu anda San Francisco’da gerçekleşen Oracle Code One Konferansı’nın salonlarına girdiğimde benzer bir duygu bugün bana geri döndü. JavaOne konferansının sadık bir hayranı olarak, konferansa yeni bir yön ve sonuç olarak yeni bir isim verileceği duyurusunu doğal olarak çirkin buldum. Oracle, son 20 yıldır JavaOne ile bunu çözemedi the Java topluluğu için bir konferans mı geliştirdiniz? Pazarlama nedenleriyle bu yıllık aile birleşimini gerçekten feda etmek istiyor muydunuz?

Raider Twix olur, aksi halde (neredeyse) hiçbir şey değişmez

Konferansın ilk gününden sonra çok daha rahatım. Yeniden düzenleme ile Oracle bir devrim değil, bir evrim başlattı. Ve bence bu iyi bir şey. Java mavisinden Oracle kırmızısına tamamen görsel yeniden tasarımın yanı sıra, çok çeşitli Java konularında hala sayısız oturum, atölye çalışması ve uygulamalı laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca, katılımcılar için teklif ve dolayısıyla seçim, bir dizi yeni konu ile genişletildi: “Modern Web”, “Konteynerler, Sunucusuz ve Bulut”, “Büyük Veri ve Veri Bilimi” ve “Gelişmekte Olan Teknolojiler”. sadece birkaç tane. Nitekim, tüm bu konular son yıllarda bireysel oturumlar şeklinde konferans gündemine dağılmıştır. Bu yılki kadar iyi temsil edilmediler ve açıkça tanımlanmadılar.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, konferansın yeniden düzenlenmesi ve yeniden adlandırılması hakkında bir dizi Java geliştiricisiyle kasıtlı olarak konuştum. 20 yıl önce yerleşik Cobol, Delphi ve C topluluklarını zihinsel esneklikten yoksun olmakla suçlayanların, Java yutturmacasının yükselişiyle birlikte, bugün de aynı şekilde katı tepkiler veriyor gibi göründüğünü görmek özellikle ilginçtir. Bugünün BT manzarası ve içinde yer alan projeler, yıllar öncesine göre çok daha heterojen. Code One’ın yeni eklenen konuları, hemen hemen her geliştiricinin günlük işlerinde temas kurduğu veya temas etmesi gereken konulardır. Değilse, iş yerinizin hala güncel ve dolayısıyla geleceğe hazır olup olmadığını kendinize sormanın zamanı gelmiş olabilir.

JavaOne’ın Oracle Code One olarak yeniden adlandırılmasının, Oracle’ın Java dünyasından yavaş ama emin adımlarla çekildiğinin bir işareti olarak alınabileceğine dair bazılarının ifade ettiği korkuyu paylaşmıyorum. Bir kere Oracle, Java’dan doğrudan veya dolaylı olarak çok iyi para kazanmaya devam ediyor. Öte yandan, birçok ürünümüzün başarısı Java’nın başkalarına bırakılmasına bağlıdır.

Elbette Oracle, “Java’nın Geleceği” konusundaki konumunun patlayıcı doğasının da farkında. Bu nedenle, geleneksel Java açılış konuşmasının bu slogana dayanması şaşırtıcı değildir.

Keynote: Java’nın geleceği şimdi

George Saab (Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Oracle) ve Mark Reinhold (Java Platform Group, Oracle Baş Mimarı) açılış konuşmalarında, geliştirici topluluğu ve kendi şirketleri için Java programlama dilinin büyük önemini defalarca vurguladılar ve garanti verdiler. Oracle’ın ayrıca Java’nın daha da geliştirilmesi için çok çalışmaya devam edeceğini. Her ikisi de Oracle’ın geçen yıl verdiği söze – “iyileştirmeleri ve yenilikleri daha hızlı sunma” – ve elbette Oracle’ın bu sözünü tutmasına atıfta bulundu.

kesinlikle memnun

Son haftalarda toplumda heyecan yaratan planlanan yeni destek modeli doğal olarak sorun oldu. Yeni model, destek için ödeme yapmak istemeyen Oracle JDK kullanıcılarını altı ayda bir sürüm değiştirmeye zorluyor, çünkü yalnızca mevcut sürüm ücretsiz olarak sunuluyor. Bir sürüme daha uzun süre bağlı kalmak istiyorsanız, otomatik olarak ilgili bir destek sözleşmesinin süresi dolacaktır. Haberler geliştiricisi zaten ayrıntılı olarak bildirildi.

Adil olmak gerekirse, bu noktada her geliştiricinin açıkça Oracle JDK yerine olası alternatiflerden birini seçmekte özgür olduğunu söylemek gerekir. Reinhold’a göre Oracle, mevcut JDK’nın tüm özelliklerini her zaman erken bir aşamada açık kaynak topluluğunun kullanımına sunmuştur, böylece OpenJDK gibi bunlara dayalı uygulamalar neredeyse aynı anda piyasada görünebilir. “Oracle Java == OpenJDK” veya başka bir deyişle “Java hala ücretsiz”, Reinhold’un şaşırtıcı formülü.

java.sonraki

Ancak JDK ile bir sonraki adım tam olarak nedir? Sonraki sürümlerde hangi yeni özellikleri bekleyebiliriz? Mark Reinholds ayrıca açılış konuşmasında aşağıdaki projelerin bazı demolarını sunarak bu soruyu yanıtladı:

Amber projesinin amacı, üretkenliği artırmak için düzenli olarak yeni Java özellikleri sunmaktır. Şimdiye kadar, JDK 10’da “Yerel Değişken Tür Çıkarımı” (JEP 268) ve JDK 11’de “Lambda Parametreleri için Yerel Değişken Sözdizimi” (JEP 323) sağlandı. Geliştirme aşamasındadır ve bu nedenle bir sonraki JDK 12 için planlanmıştır “Lambda Artıkları ” (JEP 302) ve “Kalıp Eşleştirme” (JEP 305). Ek olarak, JDK 12’de “Switch Expressions” (JEP 325) ve “Raw String Literals” (JEP 326) önizlemeleri olacaktır.

Loom projesiyle, mevcut iplik modelinin fiberleri (kullanıcı modu iplikleri) içerecek şekilde genişletilmesi gerekiyor. “Rekabeti yeniden basit(r) yapmak istiyoruz!” projenin ana ifadesidir. Mevcut iş parçacığı modeli işletim sistemi çekirdek iş parçacıklarını temel alır ve bu nedenle bir iş parçacığı anahtarı ve ilişkili bağlam anahtarı oldukça pahalı olsa da, lifler Java VM tarafından yönetilir ve önemli ölçüde “daha hafiftir”. Bu nedenle Project Loom, eşzamanlılığın giderek daha önemli bir rol oynadığı Java uygulamaları için günümüzün gereksinimlerine doğrudan bir yanıttır (ayrıca bkz. “Project Loom: Java Sanal Makinesi için Elyaflar ve Süreklilikler”).

Panama Projesi, Java VM ile dil dışı API’ler arasındaki bağlantıyı geliştirmeyi amaçlamaktadır ve bu nedenle öncelikle C programcılarını veya kodlarını bağlamayı amaçlamaktadır. JVM’den yerel C veya C++ işlevleri çağrılarından yerel kitaplık yönetimi API’lerine ve yerel odaklı JIT optimizasyonuna kadar, planlanan özelliklerin listesi nispeten geniştir.

Yarına kadar …

Sevgili Günlük, JavaOne’ın birinci günü için vardığım sonuç, tabii ki Oracle Code One’ı kastediyorum, sürekli olarak olumlu. Java konusunda hala gereğinden fazla oturum var. En sevdiğim dilin yavaş ama emin adımlarla geride kaldığına dair korkum tamamen yersiz.

Ama aynı zamanda ve her şeyden önce alternatif parkurlar gerçekten ilginç. Java ufkunun ötesine önemli bir bakış sağlarlar ve modern web, bulut, sunucusuz veya veri analitiği gibi güncel trend konuların çoğuna daha yakından bakma fırsatı verirler. Ama bir sonraki günlüğümde bunun hakkında daha fazla konuşacağız. Yarın başka bir gün.

()

Haberin Sonu