Merkez Bankası siyaset faizini 1.5 puan indirerek yüzde 9’a düşürdü

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
Merkez Bankası siyaset faizini 1.5 puan indirerek yüzde 9’a düşürdü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Siyaseti Konseyi, siyaset faizinin yüzde 10.50’den yüzde 9’a indirilmesine karar verdi.


Kuruldan yapılan duyuruda, jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üstündeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü belirtilerek, gelecek periyoda ait global büyüme iddialarının aşağı taraflı güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığı kaydedildi.


Duyuruda, Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte tahlil araçları yardımıyla temel besin başta olmak üzere kimi dallardaki arz kısıtlarının olumsuz tesirlerinin azaltılmış olsa da memleketler arası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğiliminin sürdüğü aktarılarak, şunlar kaydedildi:


“Yüksek global enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. tıpkı vakitte, gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek güç meblağları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar.


Ülkeler içinde farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para siyaseti adım ve irtibatlarında ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafınca geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla tahlil üretme uğraşlarının sürdüğü gözlenmektedir.”


Duyuruda, 2022’nin birinci yarısında kuvvetli bir büyüme gerçekleştiğine değinilerek, “Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin tesiriyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir.” sözleri kullanıldı.


İmalat endüstrisi üstündeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik hudutlu olan tesirlerinin daha bariz hale geldiği belirtilen duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

“İstihdam kazanımları misal ekonomilere bakılırsa daha olumlu seyretmektedir. Bilhassa istihdam artışına katkı veren bölümler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin hissesi artarken, turizmin cari süreçler istikrarına beklentileri aşan kuvvetli katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, güç fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme mümkünlüğü cari istikrar üstündeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari süreçler istikrarının sürdürülebilir düzeylerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için ehemmiyet arz etmektedir. Kredilerin büyüme suratı ve erişilen finansman kaynaklarının hedefine uygun biçimde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıyeten, son devirde bariz biçimde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati önlemlerin katkısı ile geldiği istikrar yakından takip edilmektedir. Konsey, mali transfer sisteminin aktifliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve ek önlemleri devreye alacaktır. Uygulanacak siyasetler aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Siyaseti metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.”

‘kuvvetli negatif arz şokları tesirli olmaya devam ediyor’


Duyuruda, enflasyonda gözlenen yükselişte, jeopolitik gelişmelerin yol açtığı güç maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı tesirleri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının tesirleri, global güç, besin ve ziraî emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu kuvvetli negatif arz şoklarının tesirli olmaya devam ettiği bildirildi.


Kurulun, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, global barış ortamının bir daha tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü belirtilen duyuruda, “Azalan dış talebin toplam talep şartları ve üretim üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Global büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir devirde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal şartların destekleyici olması kritik ehemmiyet arz etmektedir.” sözleri kullanıldı.


‘Faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir’


Duyuruda, bu çerçevede konseyin siyaset faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar verdiği kaydedilerek, “Kurul, mevcut siyaset faizinin global talebe ait artan riskleri dikkate alarak kâfi seviyede olduğunu kıymetlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.” değerlendirmesine yer verildi.


Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir biçimde kurumsallaşması hedefiyle TCMB’nin tüm siyaset araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir siyaset çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği aktarılan duyuruda, şunlara vurgu yapıldı:

“Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite siyaset adımları para siyaseti transfer sisteminin aktifliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir. TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden kuvvetli göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 maksadına ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, karşıt para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. bu biçimdelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde devamı için uygun taban oluşacaktır.”

Duyuruda, şuranın kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve bilgi odaklı bir çerçevede almaya devam edeceği, PPK toplantı özetinin 5 iş günü ortasında yayımlanacağı bildirildi.

20 Ekim 2022 Tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı: https://t.co/1GLd1NBRg5 pic.twitter.com/nkx6wBPlIh

— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) October 20, 2022
 
Üst