Kendi Ekonominizi Yönetin

Bakec

Member
Öncelikle işe iyi bir bütçe planlaması yapılarak genel durumun çıkarılması ile başlanmalıdır. Sonra aylara göre hatta isterseniz haftalara ve günlere kadar indirebileceğiniz tablolar hazırlamalısınız. Bunu klasik methot ile kağıt kalem kullanarak da, bir excel sayfasında da yapabilirsiniz.

Aylık gideriniz, gelirlerinizden fazlaysa ve bu birkaç aydır bu şekilde devam ediyorsa, korkarım ama ilerisi adına durum sizin için pek de parlak değil. Faydalı bilgiler paylaşacağımız bu yazımızdaki yöntemler ile, durumu yeniden kontrol altına almanız mümkün.

1- Gelir ve giderlerinizi mutlaka yazın
AyIık gelirinizi, karşısına da yine aylık giderlerinizi not etmeniz, ay sonunda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için, vakit varken kendinizi frenlemenize yardımcı olacaktır.

2- Borçlarınız için ödeme planı oluşturun
Büyük borçlarınıza yapılandırma yada öteleme isteyin. Bu mümkün değilse ve birden fazla yere borcunuz varsa, tümünü kapatacak şekilde, farklı bir kaynaktan yeniden borçlanın. Bu para ile, sırasıyla ödeme tarihi en yakın borçlarınızdan başlayarak genel bir temizlik yapın. Pek çok farklı yere değil tek bir yere planlı bir ödeme yapın.

3- Gelir artırıcı faaliyetlerde bulunun
İşyeriniz mesai saatleri dışında da çalışmaya müsaitse, ve kurumunuzunda buna ihtiyacı varsa, bunu mutlaka değerlendirin.
2.el eşyaların satılabildiği mobil uygulamaları kullanarak, satılabilir durumdaki, artık işinize yaramayan eşyalarınızdan kurtulun.
Ürünlerini yerel satıcılar üzerinden pazarlayan network marketing firmalarına üyelik yapın. Yakın çevrenizden sipariş toplamaya başlayarak ek gelir elde etmeye çalışın.


4- Kredi kartı kullanımını azaltın
Kredi kartı doğru kullanıldığında hayatımızı kolaylaştırır, yüksek meblağlı alışverişlerde taksit seçeneğiyle bize nefes aldırır.
Ancak almak istediğiniz bir şeyin sizin için gerçekten lüzumlu olup olmadığını anlamak isterseniz, birşey almadan önce " bunu kartım olmasaydı, cebimdeki nakit parayla alırmıydım " sorusunu kendinize sorun. Muhtemelen vazgeçeceksiniz. ihtiyacınız olmayan bir şeyi eve kadar taşımak zorunda kalmamakla birlikte paranızda cebinizde kalmış olacaktır.

5- Önceliğiniz tasarruf etmek olmalıdır
Harcamalarınızdan kalanlarla tasarruf etmeye çalışmak yerine, tasaruflarınızdan arta kalanla harcama yapın.

6- Döviz yada kıymetlı maden alın
Kazancınız oranında her ay bir miktar döviz yada kıymetli maden alımı konusunda bankanıza talimat verin. Ancak bu enstrümanlar üzerinden kesinlikle kimseden borç almayın.



7- İsraftan kaçının
Tutumlu olmaya özen gösterin. Alacağınız birşey için mutlaka farklı yerlerde fiyat araştırması yapın. Kampanyalara kendinizi kaptırıp, "birgün belki kullanırım" diyerek aslında ihtiyacınız olmayan birşeyleri asla satın almayın.

8- Aboneliklerinizi kontrol altında tutun
Enerji tüketimi gece ve gündüz tarifeleri bakımından farklı birim fiyatları ile fiyatlandırılır. Beyaz eşyalarınızı gece tarifesi dilimi içerinde çalıştırmaya gayret edin. Bunun dışında gsm, internet, tv gibi aboneliklerinizi, taahhütleri bittikleri andan itibaren fiyat konusunda daha avantajlı olanlarla değiştirin yada mevcut şirketlerden indirim isteyin.
 
Üst