İnşaat materyallerinin fiyatları eylül ayında yüzde 25 yükseldi

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
İnşaat materyallerinin fiyatları eylül ayında yüzde 25 yükseldi
Konutta bir yılda yüzde 173 artan fiyatlara karşı hükümet 500 bin konut projesi başlattı. Lakin bir yılda yüzde 114 zamlanan inşaat materyallerinde fiyat artışları, 1 Eylül itibariyle hayata geçirilen ve yüzde 25’i bulan doğalgaz ve elektrik artırımları ile son hız devam ediyor. Kesim temsilcileri, bu artırımlarla konut meblağlarında düşüşün her geçen gün daha da zorlaştığı görüşünde.


Türkiye’nin değerli cam üreticilerinden Şişecam, güç maliyetlerindeki artış niçiniyle mamüllerine yüzde 12 artırım yaptığını duyurdu. Çimentodan betona pek epey gereç de yüzde 25’e varan oranlarda güç artırımına maruz kaldı.


YENİLERİ SIRA BEKLİYOR


Cumhuriyet’e konuşan, İnşaat materyalleri satışı yapan Güral Ticaret sahibi Güral İnanç, 1 Eylül’deki güç artırımlarının akabinde zamlanan birtakım eserleri şu biçimde sıraladı:


“Torbası 80 lira olan çimento 90 lira oldu, 4.5 lira olan kiremit 5 liraya çıktı, topu 180 lira olan cam yünü 220 liraya geldi. Biroldukca eser bu türlü zamlandı. Bunların yanı sıra bekleyen artırımlar da var. Bölümde yeni bir güç artırımı beklentisi var o artırımla birlikte yeni fiyat açıklayacak olan fabrikalar da var. Bu artırımlar piyasa sakinken bu biçimde. Bir de eserler satılsa hayli daha fazla zamlanır.”


İTHAL GEREÇTEN KAÇIŞ


Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği İkinci Lideri Selçuk Uluata, güç maliyetleri arttıkça hammadde fiyatlarının da artacağını söyleyerek “Bunlar konut fiyatlarına yansıyacak, artacak natürel ki. Bu fiyatlar toplumsal konut projeleriyle de düşmez. Zira TOKİ ile hitap edilen kesim, konut talebini yaratan kesim değil. Talebi daha üst ve orta bölümler yaratıyor” diye konuştu.


Temel inşaat materyallerine neredeyse 15 günde bir artırım geldiğini söyleyen Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Lideri Melih Tavukçuoğlu ise “Enerji diyorlar, taban fiyat diyorlar, artırım için daima bir mazeret var. Bugün yüzde 20, 15 gün daha sonra yüzde 30, fiyatları, artıra artıra gidiyorlar. Bu da doğal olarak konut meblağlarına yansıyor. daha sonra devlet müteahhitliğe soyunup konut fiyatı düşürmeye çalışıyor” dedi.


Sektörde projelerin yavaşladığını ve müteahhitlerin iç dizaynda maliyetten kaçınmaya çalıştığını söyleyen Tavukçuoğlu şöyleki konuştu:


“Sektörde kartonpiyer, korniş yapmayanları duyuyoruz. Mesken fiyatını artırmayıp satışı kolaylaştırmak için ithal gereçlerden kaçınmaya çalışılıyor. Artık 1+1, 2+1 meskenlere sığmaya alışmalıyız, zira 3+1, 4+1’ler için en alan kaldı ne de para.”


Malzemelerdeki fiyat artışlarının manipülatif olduğu tezlerini kıymetlendiren Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Lideri Bülent Tatlı ise “Ekonominin durumu ortada. Ne manipülasyonu. Bölüm bileşenleri ile görüşüyoruz kimsede bir gerileme umudu yok. fiyatların düşeceğine dair hiç olumlu bir cümle duymuyoruz” diye konuştu.


GERİYE GİDİŞ DEVAM EDİYOR


Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) “Hazır Beton Endeksi, Ağustos 2022” raporuna bakılırsa, faaliyette geçen ağustosta üst istikametli hareket olsa da yılın başından bu yana inşaatın hala tarafını tayin edemediği görülüyor. Ağustos ayında “beklenti ve güven” endeksleri eşik bedelin altında kaldı. THBB İdare Heyeti Lideri Yavuz Işık şöyleki konuştu: “Bu tablo hem mevcut durumda hem önümüzdeki periyotta inşaatta beklenen canlanmadan hala uzak olduğumuz manasına geliyor. Yılın ikinci çeyreğinde negatif büyüyen inşaat dalında geriye gidiş devam ediyor.”
 
Üst