İngiltere Merkez Bankası: Finansal piyasalardaki gelişmeleri epey yakından takip ediyoruz

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
İngiltere Merkez Bankası: Finansal piyasalardaki gelişmeleri epey yakından takip ediyoruz
İngiltere Merkez Bankası (BoE), finansal varlıkların değerli ölçüde bir daha fiyatlandırılması ışığında finansal piyasalardaki gelişmeleri hayli yakından takip ettiğini belirterek, Para Siyaseti Kurulu‘nun, misyonuna uygun olarak orta vadede enflasyonu sürdürülebilir bir biçimde yüzde 2 amacına döndürmek için gereken biçimde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyeceğini duyurdu.


Banka’nın web sitesinde yer alan BoE Lideri Andrew Bailey’in açıklamasında, Banka’nın, finansal varlıkların kıymetli ölçüde bir daha fiyatlandırılması ışığında finansal piyasalardaki gelişmeleri epey yakından takip ettiği kaydedildi.


Geçen haftalarda İngiliz hükümetinin bir dizi değerli duyuru yaptığı hatırlatılan açıklamada, “Hükümetin Güç Fiyat Garantisi, (hanehalkı güç faturalarının 2 yıl boyunca sabit tutulması) enflasyondaki kısa vadeli tepeyi (beklenen tepe seviyeyi) azaltacaktır” denildi.


‘Gereken biçimde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyecektir’


İngiliz hükümetinin sürdürülebilir ekonomik büyümeye olan bağlılığının olumlu karşılandığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Para siyasetinin rolü, orta vadede daha fazla enflasyona yol açacak biçimde talebin arzın önüne geçmemesini sağlamaktır. Daha evvel Para Siyaseti Konseyi’nin açıkça belirttiği üzere Konsey, bir daha sonraki planlanmış toplantısında hükümetin açıklamalarının talep ve enflasyon üstündeki tesiri ve sterlindeki düşüşün tam bir değerlendirmesini yapacak ve buna göre hareket edecektir. Para Siyaseti Şurası, nazaranvine uygun olarak orta vadede enflasyonu sürdürülebilir bir biçimde yüzde 2 gayesine döndürmek için gereken biçimde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyecektir.”

Sterlindeki tarihi düşüş


İngiliz sterlini, bu sabah Asya piyasalarında 1,0350 ile tüm vakit içinderın en düşük düzeyini görmüştü.


İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını belirtmişti. Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği tarafındaki beklentileri artırarak sterlinin güç kaybetmesine niye oldu.


Analistler, BoE’nin, ilerleyen devirde enflasyonu denetim altına alabilmek için faiz artışlarına devam edeceğini öngörüyor.


İngiltere Merkez Bankası, geçen hafta, siyaset faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 düzeyine yükseltmişti.


Ülkede enflasyon, halihazırda yüzde 9,9 ile son 40 yılın en yüksek düzeylerinde seyrediyor.
 
Üst