Facebook, Clubhouse'a Rakip Olacak Bir Sesli Sohbet Ürünü Oluşturuyor

Felaket

New member
Facebook, sesli sohbetin moda olduğunu anlayınca çok geç olmadan bu trendi yakalamak için çalışmalara başladı bile. Facebook'un sesli sohbeti temel alan popüler sosyal iletişim uygulaması, Clubhouse ile rekabet edebilmek için kolları sıvadı.

The New York Times'ın yayınlamış olduğu haberine göre, sosyal medya devinin çalışanlarına, şirket içinde Fireside olarak bilinen, Clubhouse'a benzer bir ürün geliştirmeleri söylendi ve konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye görev verildi. Sadece davetle kullanılabilen bir sosyal medya uygulaması olan Clubhouse, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ve Tesla CEO'su Elon Musk gibi yüksek profilli teknoloji yöneticilerinin uygulamada sürpriz sesli sohbet buluşmalarının ardından daha fazla ilgi çekmeye başladı. Clubhouse, çeşitli konular hakkında birden fazla kişiyle grup sohbeti yapmak için odalar oluşturmanızı sağlayan bir uygulamadır.

Facebook'un önceleri popüler ürünleri klonlama veya rakiplerini satın alma gibi girişimleri olduğu biliniyor. Şirket, geçen yıl korona salgını sırasında video uygulaması Zoom ile rekabet etmek için Messenger Rooms'u piyasaya sürdü. Facebook'un sahip olduğu Instagram, kısa biçimli video uygulaması TikTok'a rakip olan bir özelliği oluşturdu. İnstagram'a bir eklenti olarak oluşturulan Reels adı verilen uygulama, kullanıcıların 15 saniyelik videolar yayınlamasına olanak tanıyan bir eklentidir. Facebook ayrıca kullanıcıların ana sosyal ağında, Snapchat'tan kopyaladığı bir uygulama olan Facebook'un kaybolan mesaj uygulamasını ve WhatsApp'ta 24 saat içinde kaybolan mesaj sistemini oluşturmaya başladığını biliyoruz.

Facebook'tan bir yetkili, Times haberi hakkında bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Yıllardır insanları ses ve video teknolojileri aracılığıyla birbirine bağlıyoruz ve bu deneyimi insanlar için iyileştirmenin yeni yollarını her zaman araştırıyoruz." Şirketin her zaman yeni yaratıcı fikirler üretip kendini geliştirdiğini, ancak Facebook'un şu an için duyuracak yeni bir özelliği olmadığını da sözlerine ekledi.

Diğer şirketler de canlı sohbet deneyler yapıyor. Artık bir trend haline geldi. Twitter da Spaces adlı bir sesli grup sohbeti özelliğini test ediyor. The Verge Pazartesi günü bildirdiğine göre, girişimci Mark Cuban, Clubhouse ile rekabet eden bir canlı sesli sohbet uygulaması üzerinde çalıştığını belirtti.

Facebook'un sesli grup sohbeti uygulamasına el atması, halihazırda ortamda var olan bilgi kirliliğini ve diğer saldırgan dedikoduları yumuşatmak için mücadele eden sosyal ağ için de zorluklar oluşturabilir. Başkan Yardımcısı, korona ile ilgili yanlış bilgilerin Clubhouse'da moderasyona ulaşmadan yayıldığını söyledi. Clubhouse, yorum talebine hemen yanıt vermeyen bir sistem, ancak sitenin gizlilik politikası, nefret söylemine ve diğer saldırgan içeriğe karşı müdahale eden kuralları olduğundan bahsediyor.

Clubhouse, Alpha Exploration'ın kurucu ortağı Paul Davison ve eski Google çalışanı Rohan Seth tarafından 2020 yılında oluşturuldu.
 
Üst