1 Mayıs İtalya'da istihdam artıyor ancak kadınların istihdamı artmıyor

Bakec

Member
Avrupa bağlamı


Eurostat'ın 2022'nin dördüncü çeyreğine ilişkin verilerine göre, İtalya'daki kadın istihdam oranı Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük seviyede olup, AB ortalamasının yaklaşık yüzde 14 puan altındadır: 20 ile 64 yaş arasındaki kadın istihdam oranı, aslında %55'e eşitken, ortalama AB istihdam oranı %69,3'e eşitti.

Tgcom24
İtalyan bağlamı


Ülkemizde de kadın-erkek nüfus oranında bir uçurum var: Aslında çalışan kadın sayısı 9,5 milyon, çalışan erkek sayısı ise 13 milyon civarında. Ortaya çıkana göre Odanın araştırma servisinin “Kadın istihdamı” dosyasıHer beş kadından biri anne olduktan sonra iş piyasasından ayrılıyor. Bu son husus, kadınların yaşam ihtiyaçlarını iş faaliyetleriyle uzlaştırmanın zorluğunu göstermesi açısından özellikle önemlidir. İşten ayrılma kararı aslında yarısından fazlası için (%52) uzlaşma ihtiyaçları ve %19'u ekonomik kaygılar tarafından belirleniyor. Genel olarak kadın ve erkek arasındaki iş farkı %17,5 seviyesinde olup, bu fark çocuk varlığında artmakta, 25-54 yaş grubunda reşit olmayan bir çocuk varlığında ise %34'e ulaşmaktadır.





Ücret farkı


Kadın istihdamı aynı zamanda cinsiyetler arasındaki belirgin ücret farkının yanı sıra kadınların yaptığı işin türüyle de karakterize edilmektedir. Son verilere göre ücret farkına gelince Eurostat, ortalama ücret farkı – yani erkeklerle kadınlar arasındaki brüt saatlik ücret farkı – %5'e eşitken (Avrupa ortalamasının altında), genel fark – yani kadınlarla erkeklerin aldıkları ortalama yıllık maaş arasındaki fark – şu şekildedir: %43'e eşittir (Avrupa ortalamasının üzerinde, bu da %36,2'ye eşittir). INPS Gözlemevi'nin özel sektör çalışanlarına ilişkin verilerine göre, 2022'de erkek cinsiyet için ortalama yıllık maaş, 7.922 avroluk bir farkla (erkekler için 26.227 avro, kadınlar için 18.305 avro) sürekli olarak daha yüksek. Yapılan işin özellikleri açısından bakıldığında, kadınların işe düşük katılımı, istihdamın azalması, büyük ölçüde güvencesiz, düşük kârlı veya çok stratejik olmayan sektörlerde ve yarı zamanlı çalışmanın açık bir şekilde yaygın olması gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenmektedir. . Bu, erkeklerin %26,2'sine kıyasla çalışan kadınların %49'undan biraz azını ilgilendiriyor.
 
Üst