TZOB Lideri Bayraktar: Üretici ve market fiyatı içindeki fark nisanda 5.5 kat arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Lideri Şemsi Bayraktar, nisan ayına ait üretici ve market fiyatları gelişmelerini kıymetlendirdi. Bayraktar, nisan ayında üretici ile market içindeki fiyat farkının 5 buçuk kat arttığını tabir etti. Bayraktar, nisan ayında üretici ile market içindeki fiyat farkının en çok yüzde 448.8 ile elmada görüldüğünü belirtti.
Bayraktar “Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel seviyede üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak ulusal bir atılım atılımına muhtaçlık vardır” dedi. Bayraktar ayrıyeten Ulusal Süt Kurulu‘nin süt fiyatlarını açıklamada geç kaldığını ve üreticilerin 1 kilo süt satarak, bir kilo yem alamadığını da belirtti.
‘11 eserde fiyat farkı yüzde 200’ün üstünde’
Bayraktar’ın değerlendirmesi şöyleki:
“Nisan ayında elma ve salatalıkta üretici ile market içindeki fiyat farkı yüzde 400’ün üzerindeyken, 11 eserde yüzde 200’ün, 10 eserde ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.
Elma 5.5 kat, salatalık 5 kat, kabak 3.8 kat, karnabahar ve pırasa 3.7 kat, yeşil mercimek 3.5 kat, patlıcan ve nohut 3.4 kat, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve kuru incir ise 3.3 kat fazlaya tüketiciye satıldı.
Üreticide 2 lira olan elma 11 liraya, 3 lira 20 kuruş olan salatalık 16 lira 10 kuruşa, 3 lira 80 kuruş olan kabak 14 lira 20 kuruşa, 3 lira 10 kuruş olan karnabahar 11 lira 60 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan pırasa 8 lira 60 kuruşa, 8 lira 20 kuruş olan yeşil mercimek 28 lira 80 kuruşa, 6 lira olan patlıcan 20 lira 50 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut 28 lira 60 kuruşa markette satıldı.”
‘Üreticide en çok limonun fiyatı arttı’
Nisan ayında üreticide 32 eserinin 13’ünde fiyat artışı olurken, 9’unda fiyat düşüşü görüldü, 10 eserde ise fiyat değişimi olmadı.
Nisan ayında üreticide fiyatı en epeyce düşen eser yüzde 48.3 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 47.4 ile kabak, yüzde 41.5 ile patlıcan, yüzde 41.1 ile yeşil soğan, yüzde 34.7 ile sivri biber, yüzde 32.9 ile salatalık, yüzde 11.3 ile domates izledi.
Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 194.1 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 82.1 ile marul, yüzde 80 ile kuru kayısı, yüzde 75.8 ile maydanoz, yüzde 36.4 ile beyaz lahana, yüzde 26 ile kuru soğan, yüzde 18.9 ile süt, yüzde 17.1 ile Antep fıstığı takip etti.
Üretici meblağlarında havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve fındıkta fiyat değişimi olmadı.
‘Üretici 1 kilo süt satarak 1 kilo yem alamıyor’
Süt yem paritesi teğin altında, 0.87’dir. Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor. Ulusal Süt Kurulu, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Kurul, daha fazla hayvan bölümüne müsaade etmemeli, süt meblağlarını bir an evvel açıklamalıdır.
Besi hayvancılığında da et yem paritesi üreticinin aleyhinedir. Parite 15.25’tir. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir.
Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta kuvvetlik çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında önlem alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt mamüllerinde önemli fiyat artışları bakılırsabiliriz.
Hayvan yetiştiricilerimiz memnun değildir. Süt ve besi hayvancılığımız güç bir müddetçten geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel seviyede üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak ulusal bir atılım atılımına muhtaçlık vardır. Bu ülke insanını dışarıdan hayvan ve mamüllerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir. Hükümetin en kısa vakitte bu biçimde bir atılımı gerçekleştirmesini bekliyoruz.
Ulusal Süt Kurulu Lideri endüstrici temsilcisidir. Üretimin bütün yükünü sermayesi ve emeğiyle taşıyan üreticilerimiz başkanlığa neden layık görülmüyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Başkanlık dönüşümlü olmalı, kurul üyesi üretici temsilcileri de bu kurulda başkanlık yapmalıdır.”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Lideri Şemsi Bayraktar, nisan ayına ait üretici ve market fiyatları gelişmelerini kıymetlendirdi. Bayraktar, nisan ayında üretici ile market içindeki fiyat farkının 5 buçuk kat arttığını tabir etti. Bayraktar, nisan ayında üretici ile market içindeki fiyat farkının en çok yüzde 448.8 ile elmada görüldüğünü belirtti.
1-Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı 5 buçuk kat oldu. Elma 5,5 kat, salatalık 5 kat, kabak 3,8 kat, karnabahar ve pırasa 3,7 kat fazlaya tüketiciye satıldı. https://t.co/3nOBMRUwQM
— Şemsi Bayraktar (@semsibayraktar) May 1, 2022
Bayraktar “Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel seviyede üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak ulusal bir atılım atılımına muhtaçlık vardır” dedi. Bayraktar ayrıyeten Ulusal Süt Kurulu‘nin süt fiyatlarını açıklamada geç kaldığını ve üreticilerin 1 kilo süt satarak, bir kilo yem alamadığını da belirtti.
‘11 eserde fiyat farkı yüzde 200’ün üstünde’
Bayraktar’ın değerlendirmesi şöyleki:
“Nisan ayında elma ve salatalıkta üretici ile market içindeki fiyat farkı yüzde 400’ün üzerindeyken, 11 eserde yüzde 200’ün, 10 eserde ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.
Elma 5.5 kat, salatalık 5 kat, kabak 3.8 kat, karnabahar ve pırasa 3.7 kat, yeşil mercimek 3.5 kat, patlıcan ve nohut 3.4 kat, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve kuru incir ise 3.3 kat fazlaya tüketiciye satıldı.
Üreticide 2 lira olan elma 11 liraya, 3 lira 20 kuruş olan salatalık 16 lira 10 kuruşa, 3 lira 80 kuruş olan kabak 14 lira 20 kuruşa, 3 lira 10 kuruş olan karnabahar 11 lira 60 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan pırasa 8 lira 60 kuruşa, 8 lira 20 kuruş olan yeşil mercimek 28 lira 80 kuruşa, 6 lira olan patlıcan 20 lira 50 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut 28 lira 60 kuruşa markette satıldı.”
‘Üreticide en çok limonun fiyatı arttı’
Nisan ayında üreticide 32 eserinin 13’ünde fiyat artışı olurken, 9’unda fiyat düşüşü görüldü, 10 eserde ise fiyat değişimi olmadı.
Nisan ayında üreticide fiyatı en epeyce düşen eser yüzde 48.3 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 47.4 ile kabak, yüzde 41.5 ile patlıcan, yüzde 41.1 ile yeşil soğan, yüzde 34.7 ile sivri biber, yüzde 32.9 ile salatalık, yüzde 11.3 ile domates izledi.
Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 194.1 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 82.1 ile marul, yüzde 80 ile kuru kayısı, yüzde 75.8 ile maydanoz, yüzde 36.4 ile beyaz lahana, yüzde 26 ile kuru soğan, yüzde 18.9 ile süt, yüzde 17.1 ile Antep fıstığı takip etti.
Üretici meblağlarında havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve fındıkta fiyat değişimi olmadı.
‘Üretici 1 kilo süt satarak 1 kilo yem alamıyor’
Süt yem paritesi teğin altında, 0.87’dir. Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor. Ulusal Süt Kurulu, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Kurul, daha fazla hayvan bölümüne müsaade etmemeli, süt meblağlarını bir an evvel açıklamalıdır.
Besi hayvancılığında da et yem paritesi üreticinin aleyhinedir. Parite 15.25’tir. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir.
Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta kuvvetlik çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında önlem alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt mamüllerinde önemli fiyat artışları bakılırsabiliriz.
Hayvan yetiştiricilerimiz memnun değildir. Süt ve besi hayvancılığımız güç bir müddetçten geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel seviyede üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak ulusal bir atılım atılımına muhtaçlık vardır. Bu ülke insanını dışarıdan hayvan ve mamüllerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir. Hükümetin en kısa vakitte bu biçimde bir atılımı gerçekleştirmesini bekliyoruz.
Ulusal Süt Kurulu Lideri endüstrici temsilcisidir. Üretimin bütün yükünü sermayesi ve emeğiyle taşıyan üreticilerimiz başkanlığa neden layık görülmüyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Başkanlık dönüşümlü olmalı, kurul üyesi üretici temsilcileri de bu kurulda başkanlık yapmalıdır.”