Tamam AB İtalya'nın hesaplarına, Hollanda ve Almanya başarısız oldu "çevrimdışı"

Bakec

Member
AB Komisyonu, İtalya'nın bütçesini destekliyor ve Hollanda'nın hesaplarını reddederken, Almanya'nın bütçe planının “uygun olmadığı” yönünde hüküm veriyor. Yapısal bütçe planı Brüksel'e göre ülkemiz, yeni İstikrar Paktı'nın “gerekliliklerini karşılıyor”, çünkü bu Pakt, “güvenilir bir mali yol tanımlıyor”. kamu borcu aşağı doğru bir yola doğru gidin. Bütçe belgesinin harcama tavsiyelerine “uyumlu olmadığı” değerlendirilen Hollanda'ya kırmızı kart verildi.






Gentiloni: “Şahinler Pakt tarafından mı cezalandırıldı? Birisi bunu istedi” “Evet, bazı katı kurallar var ama dürüst olmak gerekirse bunları isteyen ben değilim, yani eğer katı kurallar varsa ve ben bunu işaret etmiyorum. AB'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Paolo Gentiloni, herhangi biri, onun istediği biri” yorumunu yaptı. “Artık bunlara sahibiz ve bence Komisyon'un ve özellikle bir sonraki Komisyon'un bunları uygulaması isteniyor.”



AB: “İtalya, bütçe açığını 2026 yılına kadar yüzde 3'ün altına getirmeli” Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesinde, İtalya'nın “2026 yılına kadar açığı GSYİH'nın yüzde 3'ünün altına getirmesi gerektiği” belirtiliyor. Bu noktaya ulaşmak için ülkemizin, net harcamalarda 2025'te %1,3 ve 2026'da %1,6'lık maksimum büyüme oranlarını (nominal olarak yıllık ve kümülatif büyüme oranları) garanti etmesi gerekiyor.






AB'nin en yüksek kamu borcuna sahip ülkeler arasında yer alan İtalya, Fransa ve Yunanistan'ın hesaplarına ilişkin AB'nin değerlendirmeleri, bu nedenle Avrupa Komisyonu'nun kurtarma planlarındaki “net harcama” tavsiyeleriyle “uyumlu”. Reform edilen İstikrar Paktı'nın yeni temel parametresi olan bütçelerin ayarlanması için orta vadede. Ancak sözde “tutumlu” ülkeler arasında Almanya ve Finlandiya tavsiyelere “tamamen uygun değil”, Hollanda ise “tamamen uyumlu değil”. AB Komisyonu, değerlendirmeyle birlikte, İstikrar Paktı reformunun Nisan 2024'te yürürlüğe girmesinden bu yana yeni ekonomik yönetişim çerçevesini içeren Avrupa döneminin ilk sonbahar paketini sundu.



Sonbahar paketi ve 2025'te kamu harcamalarında artış Komisyon'un sonbahar paketinde değerlendirmeleri 2025 yılında net harcamalardaki artışa ve 2024-2025 iki yıllık dönemin tamamına odaklanıyor. Belge, Komisyon'un İtalya ve halihazırda aşırı açıklara maruz kalan diğer yedi Üye Devlet (Belçika, Fransa, Macaristan, Malta, Polonya, Romanya ve Slovakya) için aşırı açığı düzeltmeye yönelik çok yıllı net harcama yollarına ilişkin tavsiyelerini sunuyor. Genel olarak, İtalya ve 17. Avro Bölgesi'ndeki diğer yedi ülke (Yunanistan, Kıbrıs, Letonya, Slovenya, Slovakya, Hırvatistan ve Fransa), ülkeye özgü mali tavsiyelere “uyumlu” olarak değerlendiriliyor. Bu sekiz eyalette, normalde dört yıl olan mali uyum döneminde net hükümet harcamalarının beklenen eşik değerlerin altında kalması bekleniyor. Orta vadeli planları için uyum süresinin dört yıldan yedi yıla uzatılmasını talep eden ve elde eden İtalya ve diğer dört Üye Devlet (Finlandiya, Fransa, İspanya ve Romanya) hariç.



AB Komisyonu'nun üye devletler hakkında vardığı sonuç Beş vakanın tamamında Komisyon, planlarda yer alan reform ve yatırımlara ilişkin taahhütlerin, uyum süresinin uzatılmasını haklı çıkaracak kriterleri karşıladığını değerlendirdi. Bahsedilen sekiz ülkenin dışında, diğer Üye Devletler için de bütçelerinin ülkeye özel mali tavsiyeler ve yeni İstikrar Paktı ile uyumlu olmasını sağlamak için dikkatli olmaya ve uygun eyleme ihtiyaç duyulacaktır. Estonya, Almanya, Finlandiya ve İrlanda, Komisyon tarafından “yıllık (Finlandiya ve İrlanda için) ve/veya kümülatif (Estonya, Almanya için) net harcama beklendiğinden, ülkeye özgü bütçe tavsiyeleriyle tam olarak uyumlu olmadığı değerlendirilmektedir, İrlanda ) ilgili maksimum eşiklerin üzerindedir”. Lüksemburg, Malta ve Portekiz için Komisyon daha spesifik bir karar veriyor: bunlar “tavsiyelerle tam olarak uyumlu değil” çünkü “net harcamalarının maksimum eşikler dahilinde olması beklenirken, 2024 kışına kadar aşamalı olarak ortadan kalkmıyorlar” – Ülkelere özel bütçe tavsiyelerinde belirtildiği şekilde, enerji acil durumuna yönelik 2025 destek tedbirleri”. Litvanya'nın “net harcamanın (hem yıllık hem de kümülatif olarak) Komisyonun uygun göreceği seviyelerin üzerinde olması beklendiğinden, ülkeye özgü bütçe tavsiyesine uymama riski altında olduğu” değerlendirilmektedir.
 
Üst