Sardalya unlanır mı ?

Mert

New member
Sardalya Unlanır mı? Evrenin Cevapsız Sorusu!

Sevgili forumdaşlar, bir gün mutfakta sardalya ile göz göze geldim. Bana bakıyordu, ben ona bakıyordum. Sanki şöyle diyordu: “Beni unlayacak mısın, yoksa cesurca tavaya mı atacaksın?” İşte o an, içimdeki derin felsefi sorgulama başladı: Sardalya unlanır mı, unlanmaz mı?

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: Operasyon Sardalya

Erkekler bu konuda adeta askerî bir planlama yapar. “Bak kardeşim” derler, “önce un stoklarını kontrol edeceksin, sonra sardalyaları kurulayacaksın, tavayı kızdıracaksın. Bu bir operasyon, hata kabul etmez!” Bir tanesi gelir, Google tablosu gibi plan çıkarır:

1. Sardalyayı yıka.

2. Kurula.

3. Una bulayıp fazlasını silk.

4. Tavayı üç dakika önceden ısıt.

5. Stratejiyi uygula, sonucu bekle.

Sonuç? Sardalya değil, sanki NATO tatbikatı.

Bir arkadaş anlatmıştı: “Abi sardalyayı unladım, ama evde un bitmişti, ekmek kırıntısıyla idare ettim.” Bu da tabii “B Planı” oluyor. Yani erkekler için mesele basit: Sonuç odaklı ol, un yoksa bul bir şey, yakışıklı dursun yeter.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: Sardalyaya da Sor

Kadınlar ise işin duygusal tarafını görüyor: “Yazık o sardalyaya ya, yağda çıtır çıtır kavrulacak, bari üzerine un serpelim de yanmasın.” Hatta bazıları sardalyayla konuşuyor gibi:

— “Canım sardalyacığım, seni una bulayacağım, çünkü seni korumak istiyorum. Tavada yanmanı istemem.”

Bir kadın arkadaş, sardalyayı unlamadan yapmamış mesela: “Eşim öyle seviyor, çıtır çıtır olsun, üstü de nar gibi kızarsın.” Bu noktada konu tamamen ilişki yönetimine dönüyor: Un değil, aslında aşk katılıyor tavaya.

Sardalya Unlanmaz Diyenler: Çıplak Gerçek

Bir de minimalci tayfa var. Onlar diyor ki: “Kardeşim, sardalya zaten küçük, zaten lezzetli, niye uğraşıyorsun unla? Çıplak at tavaya, gerçek tadını al.” Bu görüş sahipleri genelde hayatı da böyle yaşıyor: filtresiz, direkt, doğal.

Ama bu yöntem mutfakta riskli. Çünkü sardalya tavaya yapışınca iş dönüyor: “Ben sana demedim mi unla diye?” kavgasına. İşte orada ilişki odaklı olan kadınların sabrı, stratejik erkeklerin ise savunma planı devreye giriyor.

Forumda Tatlı Atışmalar

Düşünsenize, bir erkek forumda yazıyor: “Arkadaşlar sardalya unlamadan yapılmaz, un olmazsa mısır unu olur, o da yoksa çimento var, fark etmez!”

Hemen altına bir kadın cevap veriyor: “Çimento diyorsun da, sonra mide duvarına sıva mı çekeceksin? Bence biraz empati, biraz sevgi kat.”

Araya bir başkası giriyor: “Ben hiç unlamam, zeytinyağıyla fırına atarım. Sağlık önemli.”

Ve forum bir anda mutfaktan sağlık bültenine, oradan da evlilik danışmanlığına bağlanıyor.

Çocukların Bakış Açısı: Fast Food Sardalya

Çocuklara sorsan, “Unlanır mı?” diye, cevabı net: “Unlansın da çıtır olsun, patates kızartması gibi olsun.” Onlar için sardalya, McFish’in ev yapımı versiyonu. Üstelik ketçap sıkınca konu kapanıyor. Yani geleceğin sardalya politikası belli: unlu, çıtır ve soslu.

Komşu Faktörü: Mis Gibi Koku

Unladın, kızarttın, sardalyanın kokusu tüm apartmana yayıldı mı, işte asıl forum o zaman başlıyor. Üst kattaki teyze “Ah komşum sardalya mı yaptın, çok özlemişim” diye kapıyı çalıyor. Yan dairedeki bekar çocuk “Abi ben de iki tane kapayım mı?” diyor. Unlanmış sardalya, bir anda sosyalleşmenin en pratik hali.

Bilimsel Yaklaşım: Un = Koruyucu Kalkan

Bilim insanları gibi bakarsak, un aslında sardalyanın üzerinde bir kalkan. Yağın kızgın şiddetine karşı bir zırh. Yani una bulanmış sardalya, adeta “mutfak gladyatörü.” Bu açıdan düşününce, unlanmadan tavaya atmak, balığı ringe korumasız çıkarmak gibi.

Sonuç: Sardalya Unlanır mı?

Evet, unlanır. Çünkü unlamak, sadece balığı değil, ruhumuzu da hafifletiyor. Erkekler strateji kuruyor, kadınlar empatiyle yaklaşıyor, çocuklar çıtır seviyor, komşular kokusuna geliyor. Bu işin tek bir doğrusu yok, ama ortak bir gülüşü var: sardalya unlanırsa forum şenlenir.

Siz Ne Diyorsunuz Forumdaşlar?

— Sardalyayı unluyor musunuz?

— Yoksa “çıplak gerçek” taraftarlarından mısınız?

— Un yoksa sizce alternatif ne olmalı? Galeta mı, mısır unu mu, yoksa kreatif bir şeyler mi?

Haydi bakalım, buyurun sahne sizin! 😄