Sakaryaspor’un anıları küçük müzede

Bakec

Member
Spor Toto Harika Lig’de uzun yıllar gayret eden ve Türk futboluna Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Tuncay Ulu üzere biroldukça yıldız oyuncuyu kazandıran Sakaryaspor’un geçmişten geleceğe anıları, Akademi Sakaryaspor Derneğince kurulan küçük müzede yaşatılıyor.
Yıkımının akabinde yerine Millet Bahçesi yapılan eski Atatürk Stadyumu’nun maketinden eski futbolcuların formaları, kramponları, şortları, maçlarda kullanılan düdük, top, saat, gazeteler ve fotoğraflar üzere biroldukça gereç barındıran dernek binasındaki müze, ziyaretçilerine nostaljik seyahat keyfi yaşatıyor.
Futbolun yanı sıra tenis, güreş üzere biroldukca spor kısmından materyal ve fotoğrafların bulunduğu müzede 1967 yılında meydana gelen Adapazarı sarsıntısı fotoğrafları da yer alıyor.
Akademi Sakaryaspor Derneği İdare Heyeti Üyesi Kaan Çatak, Sakaryaspor’a gönül vermiş şahısların “Bu kent için ne yapabiliriz?” fikriyle dernek kurma sonucu aldığını, spor başta olmak üzere kentin hafızasını oluşturma maksadıyla büsbütün gönüllülük temeliyle faaliyet yürüttüklerini söylemiş oldu.
Stat belgeselinden daha sonra portreler projesine yöneldiklerini aktaran Çatak, “Sakaryaspor’a katkı vermiş 65 yaş ve üstü şahısların siyah-beyaz portre fotoğraflarını çekiyoruz, özgeçmişlerini alıyoruz, spor yaptıkları periyottaki fotoğraflarını da tarayarak dijital arşivimize katıyoruz. Projenin iki ayağı olacak, birincisi bu portre fotoğraflar özgeçmişle bir arada kitapta yer alacak, ikincisi de Sakarya’da halka açık stant olacak.” dedi.
Tuncay Ulu’nun Sakaryaspor’da giydiği forma da müzede
Sakaryaspor’a emek vermiş şahısların ellerindeki fotoğrafları taradıklarını, bu türlü kentin lisana getirilmeyen kültürel yanını geleceğe aktarmaya çalıştıklarını vurgulayan Çatak, “Derneğimizde küçük müze sunumumuz var. Elimizdeki envanterlerin yalnızca makul kısmını, en değerli gördüklerimizi koyduk. Burada stadın yıkılmadan evvelki son halinin maketi var. Stada dair, bir daha biroldukca atlete ve spor kısmına ilişkin fotoğraflarımız var. Burada stadın yıkılmadan evvelki son halinin maketi var.” diye konuştu.
Yıkılan stadın taşlarının yer aldığı ve özel yaptırılan fanusun da küçük müzede yer aldığını vurgulayan Çatak, “Stada dair, bir daha biroldukca atlete ve spor kısmına ilişkin fotoğraflarımız var. Sakarya’ya emek vermiş atletlerin eşyaları, mesela Ekrem Karaberberoğlu Sakarya’da, Türkiye’de futbola epey isim kazandırmış bir hocadır, onun kramponları yer alıyor. 1915 doğumlu Rauf Kösemen şu an Sapanca’da yaşıyor. Olympiakos Patras ekibi Sakarya’da bir maç yapıyor, o maçta da kaleyi koruyan kişi. Onun kramponları bir daha bizde.” değerlendirmesinde bulundu.
Çatak, 1920’lerden kalma Osmanlıca yazılı Adapazarı İdmanyurdu rozetinin de müzede yer aldığını vurgulayarak, “Bu biçim envanterler var. Elimizdeki formaların bir kısmı var. Sakaryaspor’un Kupa Galipleri Kupası’nda bugünkü ismiyle Avrupa Kupası’nda kullandığı Pesic’e ilişkin forma var. Bu usul envanterleri, büsbütün gönüllülük temeliyle rastgele beklenti olmadan tarih şuuruyla kente kazandırmayı hedefliyoruz. Tuncay Ulu’nun Sakaryaspor’dayken giydiği forma var. Hatta Sakaryaspor’un bu dönem yaşadığı şampiyonlukta bu formayı Sakaryaspor futbolcuları imzaladı. Tuncay Ulu da sağ olsun formayı kentin yüzünü değiştirecek müzeye bağışladı.” sözlerini kullandı.
Dernekteki küçük müzeyi daha büyük yere taşıyarak ellerinde bulunan hayli sayıdaki envanteri sergilemek istediklerini belirten Çatak, bunu Millet Bahçesi ortasında yapmayı planladıklarını lisana getirdi.
“Bunları geleceğe aktarmak tek amacımız”
Oluşturdukları küçük müzede Kazım Karabekir’in Adapazarı İdmanyurdu’nu ziyaret ettiği sırada çekilen 3 fotoğrafının bulunduğunu, bunları müzayededen satın alarak müzeye bağışladıklarını anlatan Çatak, şunları kaydetti:
“Sadece sporla ilgili değil, kentle ilgili her bahiste envanter, fotoğraf topluyoruz. Elimizde eski periyotlara ilişkin otobüs jetonları, gazete kupürleri var. Adapazarı basın tarihi için epeyce önemsediğimiz 1910’da Ermenice çıkmış bir gazete var. Şu an araştırmalarımıza nazaran Adapazarı’nda çıkan birinci gazete. bu biçimdeki gazetenin ismi de Erkil. Şu an onu çeviri ettiriyoruz, bilgilerinı kamuoyuyla paylaşacağız. Daima toplumsal medya hesaplarımızdan vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz.”
Çağdaş olimpiyatların kabul gördüğü senelerdan evvel Geyve Ortaköy’de olimpiyat oyunlarının yapıldığına dair ellerinde makaleler bulunduğunu vurgulayan Çatak, “Gerek Atina’yla yaptığımız yazışmalarla gerekse elimizdeki makalelerin nüshalarıyla bunu şu an net biçimde ortaya koyuyoruz. Bu, Türkiye için epeyce kıymetli bir durum. Türkiye’yi markalaştıracak bilhassa Sakarya’yı da markalaştıracak bir bilgi. Bu niçinle Dünya Olimpiyat Komitesi ile bunu paylaşmaya çalışıyoruz, alışılmış ki evvela Türkiye Olimpiyat Komitesi ile irtibat kuracağız. Bu usul tabiri caizse tarihi eşeleyerek birfazlaca bilgiye ulaşıyoruz, bunları da geleceğe aktarmak tek emelimiz.” diyerek kelamlarını tamamladı.
 
Üst