Mert
New member
RACI Nedir, Kimdir, Ne Yapar? Ofis Dünyasının En Sessiz Kahramanı
Bir gün ofiste, kahvenizi almışsınız, herkes kendi köşesinde “Bu işi kim yapacak?” diye birbirine bakıyor. Mehmet “Ben danışmanım,” diyor, Ayşe “Ben onay veririm,” diyor, Elif “Ben sadece bilgilendirildim,” diyor… Ve işte tam o anda, RACI tablosu sahneye giriyor: Düzenin kurtarıcısı, belirsizliklerin düşmanı, görev karmaşasının sonu!
Ama önce şu gerçeği teslim edelim: RACI kulağa uzay programı gibi geliyor olabilir. Oysa tam tersi, ofis gezegenindeki en dünya işi şeydir.
---
RACI’nin Şifreleri: Harflerin Gizli Görevi
RACI, İngilizce dört kelimenin baş harflerinden oluşur:
- R (Responsible) – İşin bizzat sorumlusu. “Ben yaparım, ben hallederim” diyen kişi.
- A (Accountable) – Nihai karar verici, yani “son imzayı ben atarım” diyen kişi.
- C (Consulted) – Görüşü alınan bilge kişi. “Bana sorarsanız...” diye cümleye başlar.
- I (Informed) – Süreçten haberdar edilen kişi. “Tamam, maili gördüm” diyendir.
Kısaca RACI, “kim ne yapacak, kim sadece fikir verecek, kim kenardan izleyecek” sistemidir.
Ama kabul edelim, bazen bu tablo bile ofis dedikodusunun gölgesinde kalır.
---
Erkekler Mars’tan, Kadınlar RACI’den mi Geliyor?
Evet, klişelere sığınmadan söyleyelim: Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ile kadınların empatik bakış açısı birleşince, RACI bir sanat eserine dönüşür.
Mesela, Ali bir problemi görür ve der ki: “Bunu çözmek için üç adımda stratejik bir plan yapalım.”
Zeynep ise ekler: “Tamam ama bu sürecin ekip üzerindeki etkisini de düşünelim.”
İşte tam burada RACI devreye girer. Ali “Responsible” olurken, Zeynep “Consulted” konumuna geçer. İkisi de farklı düşünür ama aynı hedefe yürür.
Bu da gösterir ki RACI sadece bir yönetim aracı değil, bir empati denklemi, bir iletişim köprüsüdür.
---
RACI Tablolarında Drama: Ofis Dizisi Gibi
Ofislerdeki RACI hikâyeleri adeta mini dizilere dönüşebilir.
Bir bölümde R (Responsible) olarak atanmış Selim, projenin tam ortasında “Benim görevim değilmiş ki” der.
A (Accountable) konumundaki yöneticisi Gülşah kaşlarını kaldırır, “Tabloda sen varsın Selim!” diye hatırlatır.
Danışılan C (Consulted) karakteri Murat ise araya girer: “Ben sadece fikrimi söyledim, suç ortağı değilim.”
Ve tabii her şeyden sonradan haberi olan I (Informed) – yani genelde İK’dan Derya – “Ne ara başladı bu proje?” diye sorar.
RACI olmasaydı, ofis dünyası günlük telenovela olurdu.
---
Gerçek Hayattan Bir RACI Örneği
Bir yazılım projesinde:
- R (Responsible): Kodlamayı yapan developer — Ayhan
- A (Accountable): Proje yöneticisi — Buse
- C (Consulted): UX tasarımcısı — Arda
- I (Informed): Pazarlama müdürü — Elif
Proje ilerlerken Ayhan diyor ki: “Kod tamam, ama tasarımın son hali gelmedi.”
Arda diyor ki: “Ben danışıldım ama son kararı Buse verir.”
Elif mail zincirinde 45. sırada, ama hala “Harika gidiyoruz ekip!” diye motive edici bir emoji gönderiyor.
Sonuç: Herkes rolünü bilince işler yürür. Bilinmeyince, toplantılar sonsuza dek uzar.
---
RACI Neden Hayat Kurtarır (Ofis Hayatını En Azından)
RACI, “herkesin ne yapacağını bilmesi” konusundaki o sessiz anlaşmadır.
Bir işte “Kim sorumlu?” sorusuna 3 kişi el kaldırıyorsa, orada RACI eksiktir.
Bir işte “Benim haberim yoktu” diyeni duyuyorsanız, orada I unutulmuştur.
RACI tablosu:
- Sorumlulukları netleştirir.
- Hesap verebilirliği sağlar.
- Danışma kültürünü güçlendirir.
- Gereksiz e-postaları azaltır. (En azından umut ederiz.)
Kısacası RACI, yöneticilerin uyurken bile huzurla “kim ne yapıyor” diyebildiği bir sistemdir.
---
RACI’nin İnsani Yüzü: Empati, İletişim ve Kültür
RACI sadece görev tanımlamakla kalmaz; ekip kültürünü de şekillendirir.
Farklı kişilik tiplerini bir orkestra gibi uyum içinde tutar.
Analitik düşünenlerle duygusal sezgileri yüksek olanları aynı masada konuşturur.
Bir RACI tablosu hazırlarken şunu da düşünün:
> “Bu roldeki kişi sadece ne yapacak değil, nasıl hissedecek?”
Çünkü bazen bir “C” (Consulted) kendini dışlanmış hisseder, bir “I” (Informed) ise “Beni kimse dinlemiyor” der.
RACI bunu önceden tahmin etme sanatıdır.
---
Forumda Son Söz: RACI İnsan Gibidir
Evet, RACI bir tablo değil, yaşayan bir ekosistemdir.
Bir gün o tabloya bakarsınız ve anlarsınız:
“Biz aslında kim, ne zaman, nasıl konuşacağımızı bu tablo sayesinde öğrenmişiz.”
Peki sizce ofisinizde kim R, kim A, kim C, kim I olurdu?
Ve daha önemlisi — siz hangi rolde kendinizi en rahat hissediyorsunuz?
Belki de RACI sadece iş dünyasının değil, hayatın da küçük bir aynasıdır.
Çünkü bazen biz de hayatta “Responsible” oluruz, bazen sadece “Informed”.
Ama önemli olan, kim olduğumuzu ve neden orada olduğumuzu bilmektir.
Ve işte o zaman, RACI sadece bir yönetim aracı değil; bir farkındalık rehberine dönüşür.
Bir gün ofiste, kahvenizi almışsınız, herkes kendi köşesinde “Bu işi kim yapacak?” diye birbirine bakıyor. Mehmet “Ben danışmanım,” diyor, Ayşe “Ben onay veririm,” diyor, Elif “Ben sadece bilgilendirildim,” diyor… Ve işte tam o anda, RACI tablosu sahneye giriyor: Düzenin kurtarıcısı, belirsizliklerin düşmanı, görev karmaşasının sonu!
Ama önce şu gerçeği teslim edelim: RACI kulağa uzay programı gibi geliyor olabilir. Oysa tam tersi, ofis gezegenindeki en dünya işi şeydir.
---
RACI’nin Şifreleri: Harflerin Gizli Görevi
RACI, İngilizce dört kelimenin baş harflerinden oluşur:
- R (Responsible) – İşin bizzat sorumlusu. “Ben yaparım, ben hallederim” diyen kişi.
- A (Accountable) – Nihai karar verici, yani “son imzayı ben atarım” diyen kişi.
- C (Consulted) – Görüşü alınan bilge kişi. “Bana sorarsanız...” diye cümleye başlar.
- I (Informed) – Süreçten haberdar edilen kişi. “Tamam, maili gördüm” diyendir.
Kısaca RACI, “kim ne yapacak, kim sadece fikir verecek, kim kenardan izleyecek” sistemidir.
Ama kabul edelim, bazen bu tablo bile ofis dedikodusunun gölgesinde kalır.
---
Erkekler Mars’tan, Kadınlar RACI’den mi Geliyor?
Evet, klişelere sığınmadan söyleyelim: Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ile kadınların empatik bakış açısı birleşince, RACI bir sanat eserine dönüşür.
Mesela, Ali bir problemi görür ve der ki: “Bunu çözmek için üç adımda stratejik bir plan yapalım.”
Zeynep ise ekler: “Tamam ama bu sürecin ekip üzerindeki etkisini de düşünelim.”
İşte tam burada RACI devreye girer. Ali “Responsible” olurken, Zeynep “Consulted” konumuna geçer. İkisi de farklı düşünür ama aynı hedefe yürür.
Bu da gösterir ki RACI sadece bir yönetim aracı değil, bir empati denklemi, bir iletişim köprüsüdür.
---
RACI Tablolarında Drama: Ofis Dizisi Gibi
Ofislerdeki RACI hikâyeleri adeta mini dizilere dönüşebilir.
Bir bölümde R (Responsible) olarak atanmış Selim, projenin tam ortasında “Benim görevim değilmiş ki” der.
A (Accountable) konumundaki yöneticisi Gülşah kaşlarını kaldırır, “Tabloda sen varsın Selim!” diye hatırlatır.
Danışılan C (Consulted) karakteri Murat ise araya girer: “Ben sadece fikrimi söyledim, suç ortağı değilim.”
Ve tabii her şeyden sonradan haberi olan I (Informed) – yani genelde İK’dan Derya – “Ne ara başladı bu proje?” diye sorar.
RACI olmasaydı, ofis dünyası günlük telenovela olurdu.
---
Gerçek Hayattan Bir RACI Örneği
Bir yazılım projesinde:
- R (Responsible): Kodlamayı yapan developer — Ayhan
- A (Accountable): Proje yöneticisi — Buse
- C (Consulted): UX tasarımcısı — Arda
- I (Informed): Pazarlama müdürü — Elif
Proje ilerlerken Ayhan diyor ki: “Kod tamam, ama tasarımın son hali gelmedi.”
Arda diyor ki: “Ben danışıldım ama son kararı Buse verir.”
Elif mail zincirinde 45. sırada, ama hala “Harika gidiyoruz ekip!” diye motive edici bir emoji gönderiyor.
Sonuç: Herkes rolünü bilince işler yürür. Bilinmeyince, toplantılar sonsuza dek uzar.
---
RACI Neden Hayat Kurtarır (Ofis Hayatını En Azından)
RACI, “herkesin ne yapacağını bilmesi” konusundaki o sessiz anlaşmadır.
Bir işte “Kim sorumlu?” sorusuna 3 kişi el kaldırıyorsa, orada RACI eksiktir.
Bir işte “Benim haberim yoktu” diyeni duyuyorsanız, orada I unutulmuştur.
RACI tablosu:
- Sorumlulukları netleştirir.
- Hesap verebilirliği sağlar.
- Danışma kültürünü güçlendirir.
- Gereksiz e-postaları azaltır. (En azından umut ederiz.)
Kısacası RACI, yöneticilerin uyurken bile huzurla “kim ne yapıyor” diyebildiği bir sistemdir.
---
RACI’nin İnsani Yüzü: Empati, İletişim ve Kültür
RACI sadece görev tanımlamakla kalmaz; ekip kültürünü de şekillendirir.
Farklı kişilik tiplerini bir orkestra gibi uyum içinde tutar.
Analitik düşünenlerle duygusal sezgileri yüksek olanları aynı masada konuşturur.
Bir RACI tablosu hazırlarken şunu da düşünün:
> “Bu roldeki kişi sadece ne yapacak değil, nasıl hissedecek?”
Çünkü bazen bir “C” (Consulted) kendini dışlanmış hisseder, bir “I” (Informed) ise “Beni kimse dinlemiyor” der.
RACI bunu önceden tahmin etme sanatıdır.
---
Forumda Son Söz: RACI İnsan Gibidir
Evet, RACI bir tablo değil, yaşayan bir ekosistemdir.
Bir gün o tabloya bakarsınız ve anlarsınız:
“Biz aslında kim, ne zaman, nasıl konuşacağımızı bu tablo sayesinde öğrenmişiz.”
Peki sizce ofisinizde kim R, kim A, kim C, kim I olurdu?
Ve daha önemlisi — siz hangi rolde kendinizi en rahat hissediyorsunuz?
Belki de RACI sadece iş dünyasının değil, hayatın da küçük bir aynasıdır.
Çünkü bazen biz de hayatta “Responsible” oluruz, bazen sadece “Informed”.
Ama önemli olan, kim olduğumuzu ve neden orada olduğumuzu bilmektir.
Ve işte o zaman, RACI sadece bir yönetim aracı değil; bir farkındalık rehberine dönüşür.