Yapay zekanın çağdaş dünyayı ne kadar değiştirdiğine hayran kaldıysanız, ufukta çok daha güçlü bir şeyin belirdiğini bilin. Kuantum bilgisayarından veya kuantum hesaplamaİtalyanca söylemek gerekirse, Google'ın geçen 9 Aralık'ta en yeni nesil kuantum çipi Willow'u tanıtmasından bu yana güncel hale geldi. Bilgisayarların öncesinde ve sonrasında bir dünya olduğu gibi, kırk yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız bu buluşun öncesi ve sonrasında da bir dünya olacak. Yani, fizikçi Paul Benioff 1980 yılında kuantum mekaniği ilkelerinin hesaplama için kullanılma olasılığını araştıran teorik bir kuantum bilgisayar fikrini önerdiğinden beri. Daha sonra 1981 yılında fizikçi Richard Feynman, kuantum bilgisayarların sistem fiziğini klasik bilgisayarların yapamayacağı şekilde simüle edebileceğini öne sürdü ve kuantum kavramını ortaya attı. kübitlerkuantum bilgisayarlarındaki temel bilgi birimi. Ancak ancak son yıllarda somut bir şeye dönüştü. Hatta Google, 2019 yılında klasik bir süper bilgisayarın binlerce yıl alabileceği hesaplamayı birkaç dakikada gerçekleştirerek “kuantum üstünlüğünü” elde ettiğini duyurdu. Ancak bugün endüstri, sözde “kuantum faydası” elde etmeye, kararlı sistemler ve pratik uygulamalar geliştirmeye odaklanmıştır.