Kısmen aşırma ne demek

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
Kısmen aşırma, özel sektörün devletle olan çoğu ilişkilerinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin amacı, belirli bir kuruma veya kuruluşa ait hakların veya kaynakların kısmen veya tamamen devlet tarafından kullanılmasını sağlamaktır. Böyle bir durumda, kurum veya kuruluş, devletin haklarını kullanmak veya kullanmak için ödeme yapmak zorunda kalır. Kısmen aşırma, özellikle düşük maliyetli kaynakların kullanımını sağlamak için devlet tarafından yönetilen sektörlerde sıklıkla kullanılır.

Kısmen Aşırmanın Tarihçesi

Kısmen aşırma, tarihsel olarak daha eski yöntemlerden daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte, bu tür bir yöntemin kullanımı, 20. yüzyılda hızla arttı. Özellikle, II. Dünya Savaşı sonrasında, kısmen aşırma, devletlerin, özellikle de ABD'nin, ekonomilerini güçlendirmek veya iyileştirmek için büyük ölçüde kullandıkları bir yöntem olarak görülmüştür. Örneğin, ABD, II. Dünya Savaşı'ndan sonra çok sayıda kamu ve özel sektörün kısmen aşırma yöntemlerini kullanarak, savaştan zarar gören ekonomilerini toparlamayı hedeflemiştir.

Kısmen Aşırma Yönteminin Avantajları ve Dezavantajları

Kısmen aşırma yöntemi, devletlerin, ülkelerin veya kurumların ekonomik ve sosyal yarar sağlamasına yardımcı olabilir. Ancak, bu yöntemin kullanımı bazı dezavantajları da beraberinde getirebilir. Örneğin, bu yöntem, bir kurumun veya özel sektörün haklarını ve kaynaklarını kullanmak için devletle anlaşmalar yapması gerektiği için, kurumun veya sektörün kontrolünün devlete geçebilmesi riskini beraberinde getirir.

Ayrıca, kısmen aşırma yöntemi, kurumların veya sektörlerin, devletin taleplerini karşılamak için ödeme yapmak zorunda kalmasına neden olabilir. Bu da kurumların veya sektörlerin finansal kaynaklarının kullanımını sınırlayabilir.
 
Üst