Kanser, grip ve grip aşısı

Gülay

Global Mod
Global Mod
Grip, influenza virüsü tarafınca oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlarda hastalık yapan A ve B olarak isimlendirilen 2 tipi vardır. İnfluenza A virüsü taşıdığı yüzey antijenine (Hemaglutinin ve Nöroaminidaz) bağlı olarak farklı alt tiplere ayrılır. İnfluenza B virüsünün alt tipleri yoktur. İnfluenza A, her yıl kış aylarında 1,5 – 2 ay süren salgınlara niye olan tiptir.

Belirtileri

– Burun tıkanıklığı, burun akıntısı

– Boğaz ağrısı

– Öksürük

– Ateş

– Titreme

– Baş ağrısı

– Beden ağrıları

– Çok yorgunluk

– Seyrek olarak kimi hastalarda kusma ve ishal

Kalp yetmezliği, koroner damar meseleleri ve atrial fibrilasyon üzere birtakım kalp hastalıkları, KOAH, astım, şeker hastalığı, epilepsi hastalıkları bulunanlarla, gebelerde, küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü bireylerde daha önemli seyredebilir.

Kanser tanısı almış hastalarda, kanserin kendi tesiri ya da radyoterapi, kemoterapi üzere tedavi halleri niçiniyle bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, bu hastalara grip olduklarında kimi vakit hayati tehlike oluşturabilecek önemli risk artışı getirebilmektedir.

Dünya çapında bir epey kuruluş, üstte tanımlanmış kanser dışı olmakla bir arada yüksek riski taşıyan bireylerin ve bilhassa kanser tanısı alan ve kanser tedavisi görmekte olan bireyler ile aile bireylerinin grip aşısı olmalarını önermektedir.

Grip Aşıları

Temel iki kullanım formu bulunmaktadır.

1. Zayıflatılmış canlı virüs içeren ve burundan sprey biçiminde kullanılan aşılar. Canlı virüs içermeleri niçiniyle kanser hastalarında kullanılması UYGUN DEĞİLDİR!

2. Meyyit virüsler ile yapılan inaktive aşılar. İğne biçiminde uygulanır.

Kanser hastalarında 2.tip, yani meyyit virüslerden yapılan aşılar kullanılmalıdır. Zayıflatılmış canlı virüslerle yapılan ve burun yoluyla kullanılan aşıların, kanser tedavisi görmekte olan hastalar ile yakın vakitte kök hücre yahut kemik iliği nakli yapılan hastaların yakınlarına bile uygulanması SAKINCALIDIR.

Yumurta alerjisi olduğu bilinen hastalar ile aşının içerdiği unsurlardan rastgele birine alerjisi olduğu bilinen hastalarda aşının önemli alerjik yansılara niye olabileceği unutulmamalıdır.

Uygulama vakti olarak genelde Eylül ayı önerilmektedir.

Aşılanmanın yanı sıra salgın periyotlarında;

– Ellerin sık yıkanması,

– Ağız ve burnu kapatan kollayıcı maske takılması,

– Hasta olduğu bilinen şahıslardan uzak durulması,

– Kalabalık yerlerden uzak durulması

üzere gözetici tedbirlerin ehemmiyeti göz arkası edilmemelidir.

Grip virüsünün 1 yıl ortasında birkaç kere yapısını değiştirdiği bilinmektedir. Bu niçinle grip aşılarının her yıl yeni üretilmiş olanlar kullanılarak yenidenlanması gerekmektedir.

Aşının kendisinin de grip gibisi yakınmalar oluşturacağı, aşılanmış bireylerin de daha yavaşça olmakla birlikte grip geçirebileceği unutulmamalıdır.
 
Üst