Günümüz Kurumsal Hizmet Veriyolu

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod


  1. Günümüz Kurumsal Hizmet Veriyolu

Herkes yalnızca mikro hizmetlerden bahsederken Enterprise Service Bus bugün hala hangi rolü oynuyor?


Uzun bir süre, Enterprise Service Bus, kısaca ESB, yalnızca karmaşık hizmet odaklı mimariler (SOA) ve birçok iş uygulamasının merkezi omurgası ile eşanlamlıydı. İki kısaltmadan her zaman biraz korkulmuştur. Bu tür projelere genellikle, uzun süredir çeşitli süreçlerin modellenmesine aktif olarak katkıda bulunmak isteyen uzman departmanlar tarafından güçlü bir şekilde rehberlik edilmektedir.

Katılan herkesin deneyim kazandığı birkaç yıldan sonra, konu bir şekilde artık o kadar heyecan verici değildi. Geriye yalnızca yan etkiler kaldı: SOA projeleri her zaman karmaşık ve zorlu kaldı.

Mikro hizmetler = SOA 2.0?


Ama bugün nasıl? ESB’lere ve SOA tabanlı uygulamalara artık ihtiyaç duyulmuyor mu? Artık herkes mikro hizmetlerden bahsediyor. Aslında, entegrasyon konusu çok yol kat etti. Bireysel sistemlerin noktadan noktaya bağlantılarından, arayüzlerin ve iletişim kanallarının SOA’ya göre standartlaştırıldığı ilk entegrasyon çözümlerine kadar. Ortak noktaları, bireysel işlevlerin yeniden kullanılmasını ve değiştirilebilirliğini vaat etmeleriydi. Bu da çoğunlukla ancak merkezi ve izlenen altyapının bir bileşeni olarak mümkündü.

Mikro hizmetler ile işler değişiyor: Hala yeniden kullanım ve değiştirilebilirlik ile ilgili, ancak şimdi aynı zamanda dağıtılmış uygulamalar ve ademi merkeziyetçilik gibi şeylerle de ilgili. Görünüşe göre BSE’nin böyle bir dünyada yeri yok, değil mi? Aslında, artan sayıda hizmeti yönetme ihtiyacı her zamankinden daha fazla. Ayrıca hizmetler çok dilli olabilir ve Platform as a Service (PaaS) sayesinde tamamen dağıtılmış bir şekilde de yönetilebilir.

Sadece temiz değil, aynı zamanda saf


Tabii ki, ESB üreticileri bile bunu fark etti ve aslında “Mikro hizmetler” takma adıyla bu sorunlara karşı koyabileceklerini öne süren ilk ürünler zaten bulunuyor. Gerçekten de, yeni mimari yaklaşım, erken bir aşamada tek bir üreticiye bağlanamayacak kadar yeni ve boşuna. SOA’ya göre büyük bir avantaj, aslında bir mikro hizmet mimarisi oluşturmak için belirli satıcı ürünlerine veya standartlarına ihtiyacınız olmamasıdır. Karmaşık, merkezileştirilmiş ürünlere ihtiyaç yoktur. Gerçekte ihtiyaç duyulan şey genellikle sözde dış mimari tarafından tanımlanır.




Mikro hizmetler için harici mimari



Java EE mikro hizmetleri için harici mimari


(Resim: Markus Eisele)



Bu, Java/Java EE tabanlı bir manzara örneği kullanılarak en kolay şekilde özetlenebilir. Hizmetin kendisine ek olarak, hafif bir çalışma zamanı (örn. WildFly, WildFly Swarm) ve hizmetlerin gevşek bir şekilde bağlanması gereken bir kayıt defteri gereklidir. Bunun, bu şekilde gösterildiği gibi merkezi olması gerekmez, ancak dağıtılmış bir şekilde çalışması gerekir. Bir diğer önemli bileşen, gerekli API güvenliği de dahil olmak üzere API yönetimidir. Görüntüde kullanılan logolar, böyle bir mikro hizmet mimarisi oluşturmak için kullanılabilecek açık kaynaklı projeler için bazı öneriler sunar.

Ama gelecek daha çok şey var


İşte tam da bu yüzden başlığıyla dolu dolu bir sunum yaptım. Slideshare’de herkese açıktır ve ayrıca JavaOne’da kayıtlıdır. Uygun olur olmaz, bağlantıyı da buna göre blogumda yayınlayacağım.

Daha hızlı öğrenmek istiyorsanız, yine ücretsiz küçük mini kitabımı önerebilirim. “Modern Java EE Tasarım Modeli”, modern mikro hizmetler ve mimariler hakkında daha fazla ayrıntıya giriyor.


()



Haberin Sonu
 
Üst