Gıda israfının her İtalyan’a maliyeti yılda 385 avro

Bakec

Member
İtalya ve Avrupa’da gıda israfı

İtalya bağlamında atıkların çoğunluğu ailelerde meydana geliyor ve toplamın %73’üne katkıda bulunuyor; bunu üretim, işleme ve pazarlama (%21) ile dağıtım ve yemek hizmetleri (%6) takip ediyor. Bu gıda kaybı, kişi başına ortalama 0,40 kg civarında, şaşırtıcı miktarda CO2 emisyonuna neden oldu.

Avrupa Birliği’nde yaklaşık 59 milyon tonlarca yiyecek. Bunlardan gıda atıklarının yüzde 53’ü evde, yüzde 47’si ise gıda tedarik zincirinde oluşan atıklardan oluşuyor.

Yiyecek israfının bize maliyeti nedir?

Divulga Araştırma Merkezi’ne göre gıda atıklarının İtalya’ya maliyeti 22,8 milyar yıl başına. Ekonomik kayıpların %79’u evlerde meydana gelirken, geri kalan %21’i birincil üretim (%11), gıda endüstrisi (%4), dağıtım (%4) ve hizmetler arasında paylaştırılıyor. catering (%2, 550 milyon euro).

Ülkemiz, kişi başı 333 euro olan Avrupa ortalamasına göre yüzde 15,6’nın üzerinde kişi başı maliyetle, ekonomik açıdan olumsuz etkileri en fazla olan ülkeler arasında beşinci sırada yer alıyor. Sıralama şu şekilde yönlendiriliyor: Belçika (Kişi başı 552 Euro), Danimarka (518 euro), Portekiz (506 euro) e Yunanistan (475 euro). Toplamda, Avrupa Birliği’nde gıda israfı olgusu yaklaşık olarak 148,7 milyar Euro.