Genel kanser bilgisi

Gülay

Global Mod
Global Mod
Kanser Nedir ?

Olağanda bedenimizdeki hücreler makul bir nizam ortasında büyür, bölünür ve ölürler. Ergenlik çağına dek çok süratli olan hücre bölünme ve çoğalması bu vakitten daha sonra dengelenir. Bu basamaktan daha sonra hücreler lakin ölen ya da değişik etkenlerle yaralanan hücreleri tamir için çoğalırlar. Tüm bu olaylar bedende denetimli bir biçimde gerçekleşir. Kanser, çeşitli etkenler kararı hücrelerin denetimden çıkmaları ile daima bölünüp çoğalmaları ve farklılaşmaları olarak tanımlanabilir. Temel hasar tüm hücre işlevlerini denetim eden DNA yapısında olmaktadır. DNA, canlıya ilişkin karakterlerin kodlanmış olarak bulunduğu moleküldür.

-Tümör nedir?

Daima bölünen ve çoğalan hücreler tümör olarak tanımladığımız kitleleri oluştururlar. Lakin tümör görülmeyen kanser çeşitleri de vardır. Lösemi, yani kan kanseri üzere çeşitlerde kanser tümör halinde oluşmaz, bunun yerine kan ortasında ve dokularda farklı hücreler olarak dolaşır. Bütün tümörleri kanser diye tanımlamak gerçek olmaz. Düzgün huylu tümörlerin birçok bulundukları yerden uzağa gitmezler ve ömrü epey az tehdit ederler. Lakin berbat huylu tümörler birden fazla kere kaynaklandıkları yerlerden uzağa sarfiyatlar ve hayat için önemli tehdit oluştururlar.

Metastaz nedir? Kanser nasıl yayılır? Yayılmasını engelleyecek bir tedavi var mıdır? Kuralları birebir olan herkeste (Yaş Cinsiyet Evre vs.) birebir süratte mı yayılır? Hayırsa niye?

Metastaz, kanser hücrelerinin kaynaklandıkları bölgeden sıklıkla kana karışarak bedende uzak bir bölgeye gitmeleri ve orada çoğalmalarıdır. Kanser genelde kan ve lenf (akkan) damarları yoluyla yayılır.

Yayılmayı engelleyen en kıymetli faktör kanserin kaynaklandığı yerde yokedilmesidir. Bu niçinle gelişmiş kanser tedavi halleri kullanan merkezlerin tedavi başarısı, metastaz oranlarında da azalmayı meydana getirecektir.

Tüm tümörler tıpkı süratte yayılmazlar. Kimi tümörler teşhis anında uzak yayılım yapmayı sevmektedirler. Kimileri ise senelerca bölgesel kalabilir. Beden kanlanması ve çalışmasının daha süratli olduğu genç yaşlarda yayılım daha fazla iken, ileri yaşlarda birtakım tümörlerin metastaz yapma eğiliminin azaldığı gözlenmektedir.

-Kanser çeşitleri içinde niye büyük farklılıklar var?

Her kanser tipinin etkenleri, davranışı ve tedaviye karşılıkları farklıdır. Örneğin akciğer kanserleri ile göğüs kanserleri tümüyle birbirinden farklı iki kanser tipi oldukları üzere, tıpkı kanser tipinin hücre farklılaşması ve evrelere nazaran tedavi seçenekleri ve sağkalım oranları da farklı olmaktadır.

-Hep erken teşhisin ehemmiyetinden bahsedilir. Bunun farkı hayli net belirli oluyor mu hastalarda?

şüphesiz. Örnek vermek gerekirse erken evrede yakalanan bir göğüs kanserlerinde hastaların 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 90′ ın üzerindeyken, geç kalınmış olaylarda bu oran yüzde 10-15′ e gerilemektedir.

-Kanserin hangi tiplerinden büsbütün kurtulmak mümkün?

Kimi lösemi (kan kanseri) çeşitleri, lenf düğümü kanserleri ve erken evrede yakalananrahim-rahim ağzı kanserleri, seminom üzere erkek yumurtalık kanserlerinin kimi tiplerinde hastalığın tümüyle yok edilmesi mümkün. Lakin birtakım kanser çeşitlerinin bilhassa ileri evrelerinde bütün tedavi gayretlerine karşın hastalık yok edilemiyor. Bunlarda yinelamalar ve kötüleşmeler görülebiliyor. Bu niçinle kanser riskini azaltmak için tedbirler almak ve erken teşhis en az tedavi kadar değer kazanıyor. Erken teşhis için 20-40 yaşları içinde her 3 yılda bir fizik bakı, 40 yaşından daha sonra ise her yıl fizik bakı öneriyoruz.

KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK MIDIR?

Son 30-40 yıl ortasında kanser tedavisindeki gelişmelere bağlı olarak yeni kanser tanısı almış hastaların yaklaşık yarısının hastalıklarından kurtulabilecekleri göz önüne alınsa da tıpkı vakit dilimi ortasında yani son 40 yılda kansere yakalanan hasta sayısının 2 katına çıktığı ve neredeyse insanların yarısına yakınında kanser gelişme riski olduğu inkar edilemez bir gerçektir.

Tedavide sağlanan başarılara karşın hastaların kimi vakit senelerca süren uygulamalar niçiniyle çektiği sorunları en güzel biçimde fakat kendileri ve yakınları bilebilirler. Bunları yaşamayanların başlarında canlandırabilmeleri bile mümkün değildir.

Tüm hastalıklarda olduğu üzere kanserde de hastalıktan korunma, tedaviden çok daha kolay, ucuzdur. Kanserin çevresel faktörlere ve ömür şekline bağlı olduğu artık biliniyor. Tüm kanserlerin neredeyde yarısı sigara ve tütün eserleri kullanması, yanlış beslenme ve hareket azlığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bilinen bu faktörlerin ortadan kaldırılması, kanser yaptığı bilinen unsurların kullanmasından vazgeçilmesi bireylerin kanserden korunması için temel fakat epeyce sıradan korunma biçimleri olacaktır.

Örneğin, kanser yaptığı inkar edilemez bir gerçek olan sigaranın kimi çevreler tarafınca tüketiminin körüklenmesi yerine, kalp ve damar hastalıkalarına taban hazırlamasıyla bir arada bir epeyce kanser çeşidini oluşturarak vefatlarını hazırlayan bu husustan uzak tutulması, sigara ve tütün ilişkili kanserleri ortadan kaldıracaktır.

Makus beslenme, yani yararlı besinler yerine kalorisi, yağı bol, posası az , yanmış, tuzlanmış, salamura yapılmış, tekraren pişirilmiş, kimyasal süreçlerden geçirilmiş, özetlemek gerekirse söylersek ortasında yararlı ne var ise yok edilmiş yiyecekler hayatımızı kısaltmaktadır. Kalp hastası yaparak kısaltmaktadır. Kanser olmamıza niye olarak kısaltmaktadır. Beslenme alışkanlığının değiştirilmesi buna bağlı kanser riskini azaltacaktır.

Hava kirliliği başta olmak üzere çalışma şartları niçiniyle kanser yapan unsurlarla karşı karsıya kalma niçiniyle ortaya çıkan kanserlerde etraf ve çalışma şartlarının düzeltilmesi, etraf kirliliğinin önlenmesi alınması gereken korunma tedbirleridir.

Karaciğer kanserleri, rahim ağzı kanserleri, üzere kimi virüslere bağlı olduğu bilinen kanserlerde bulaşmanın önüne geçilmesi bu kanserleri azaltacaktır. bir daha karaciğer kanseri oluşturan mantarların üremesinin önlenmesi, besinlerin uygun şartlarda saklanması çarçabuk sağlanabilir.

Hayat fazlaca hoş ve pahalı. Lakin bunun bedelini, onu kaybedecek noktaya gelmedilk evvel anlamamız gerekiyor. Kendimize yapacağımız en hoş yardım, verebileceğimiz en hoş ikram, ömrün tatları olarak bizlere tanıtılmaya çalışılan, her tükettiğimizle bir arada hayatımızı kısaltan, acı, eza verecek tedavilerle senelerca karşı karşıya kalmamıza niye olacak, kimi vakit vefatın soğuk yüzünü hissettirecek bir an gelmeden bu unsurlardan uzaklaşmamız, hayat stilini ve etraf şartlarını değiştirmemizdir.
 
Üst