Elim Varmıyor Ne Demek ?

Sena

New member
[color=]Elim Varmıyor Ne Demek? Bir Toplumsal Eleştiri

Merhaba forumdaşlar,

Bugün üzerinde durmak istediğim bir deyim var: "Elim varıyor." Aslında, hepimizin sıkça kullandığı bu ifade, dilimizde ne kadar yer etmiş olsa da, ben her seferinde bu ifadenin toplumsal ve psikolojik arka planını sorgulamak istiyorum. Birçok kez duydum: "Elim varıyor ama yapamıyorum", "Yapmak istiyorum, ama elim varmıyor." Elim varmak, neyi anlatır? Gerçekten içsel bir engel mi vardır, yoksa sadece bahane mi yaratıyoruz? Bu deyimi eleştirirken, aynı zamanda içinde barındırdığı gizli anlamları da ortaya koymak istiyorum. Gelin, hep birlikte derinlemesine inceleyelim.

Kadınlar ve erkeklerin bu tür deyimlere yaklaşımları da oldukça farklı olabilir. Erkekler genellikle çözüm odaklı ve stratejik bir yaklaşım sergilerken, kadınlar duygusal ve empatik bir bakış açısıyla durumu değerlendirir. Benim amacım, her iki perspektifi de dikkate alarak, "elim varıyor" ifadesinin toplumsal etkilerini tartışmaya açmak.

[color=]“Elim Varmıyor” İfadesinin Toplumsal Kökeni: Bahane mi, Gerçekten Engellemeler mi?

“Elim varıyor” ifadesi, çoğu zaman insanın içsel bir engelini veya duygusal bir zorluğu tanımlamak için kullanılır. Ancak, çok basit gibi görünen bu deyim, toplumsal yapının ve bireysel psikolojimizin bir yansıması olarak incelenebilir. "Elim varıyor ama..." denildiğinde, kişi ya gerçekten bir şey yapmak istiyordur ama bir engelle karşılaşıyordur, ya da tembellik, korku, kaygı gibi faktörler devreye girer ve sonuç olarak bir eylemsizlik ortaya çıkar. Fakat, bu deyimi kullanan çoğu insan, kendisini dış dünyaya karşı savunmasız bir şekilde ifade eder. Durum, bu şekilde bir bahane ile örtülür.

Erkekler açısından bakıldığında, stratejik ve problem çözmeye dayalı bir yaklaşım bulunur. Bir erkek, "elim varıyor" dediğinde, bu genellikle bir zorluktan veya engelden kaçma değil, belki de çözüm arayışı ile ilgilidir. Erkekler, karşılaştıkları zorlukları aşmak için genellikle daha doğrudan yollar ararlar. Bu bakış açısına göre, bir erkek bu tür bir ifadeyi kullandığında, aslında problemi çözmek için bir strateji geliştirme amacını güder ve bu, çoğu zaman bir bahane yaratma noktasına gelmez. Aksine, çözüm odaklıdır.

Fakat, kadınların bu ifadeyi kullanışı biraz daha farklıdır. Kadınlar genellikle "elim varıyor" dediğinde, duygusal bir engel ya da toplumsal baskılarla daha çok ilişkilendirilir. Bu ifade, bir anlamda toplumun kadına yüklediği rollerin, korkuların veya beklentilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kadınlar, genellikle bu deyimi kullanırken, daha çok toplumsal baskılara ve duygusal engellere atıfta bulunurlar. Kadınlar için, "elim varıyor" ifadesi, sadece fiziksel bir engel değil, daha geniş bir sosyal çerçevede ele alınması gereken bir sorundur.

[color=]Bahane mi, Gerçekten Engellemeler mi?

“Elim varıyor” deyimi, gerçekten bir engelin varlığını mı ifade eder, yoksa basit bir bahane mi yaratılır? Bu konuda ikilemde kalıyoruz. Zira bazen, insanlar karşılaştıkları zorluklar karşısında kendilerini savunmasız hissedebilirler. Ancak, bazen de bu deyim, kişilerin rahatlık alanından çıkmamak için kullandığı bir engel haline gelebilir. Bu noktada, "elim varıyor" ifadesi bir tür kaçış yolu olabilir mi? Bu, çok fazla tartışılmaya değer bir soru.

Örneğin, Ahmet iş yerinde terfi almak istiyor fakat "elim varıyor" diyerek sürekli ertelemektedir. Duygusal olarak endişelidir; ya başarısız olursa? Ya karşılaştığı zorlukları aşamazsa? Erkeklerin stratejik bakış açısını ele aldığımızda, Ahmet’in bu ifadesi bir anlamda problemi çözme noktasına gelmemek için bir bahaneye dönüşebilir. Ancak, kadınların bakış açısında bu durum daha farklıdır. Kadınlar, genellikle daha fazla empati gösterir ve bu gibi durumları toplumsal baskılarla ilişkilendirirler. Ahmet’in ertelemesi, aslında daha derin psikolojik bir engel olabilir.

Kadınlar, bazen "elim varıyor" dediklerinde, yalnızca fiziksel ya da duygusal engelleri değil, toplumun onlara biçtiği "başarılı olma" rollerini de düşünürler. Toplum, kadından her zaman en iyisini beklerken, kadınlar bu yüklerin altında kalabilir ve bu sebeple potansiyellerini tam anlamıyla kullanamayabilirler. Bu durum, "elim varıyor" ifadesinin sadece bir bahane değil, bir toplumsal sorun haline geldiğini gösteriyor. Kadınların üzerindeki toplumsal baskı, bazen onları daha geri planda durmaya itebilir.

[color=]Duygusal Engeller ve Toplumsal Baskılar

Birçok kadının "elim varıyor" dediğinde içsel bir çatışma yaşadığını görüyoruz. Toplumda başarıları sürekli olarak onlardan bekleyen, mükemmel olma baskısı uygulayan bir yapı var. Bu durum, kadınları zaman zaman geri planda tutuyor ve potansiyellerini tam anlamıyla kullanmalarını engelliyor. Bu, oldukça önemli bir sosyal sorun. Kadınlar genellikle, toplumun kendilerine biçtiği “anne, eş, kariyer sahibi” rollerinin üstesinden gelmeye çalışırken, bu sorumluluklar onlara duygusal engeller de yaratabiliyor.

Kadınların karşılaştığı bu zorluklar, "elim varıyor" ifadesinin ardında bir anlam taşıyor. Kadınlar, kendilerini ve çevrelerini tatmin etmek için sürekli olarak kendilerini ispatlamaya çalışırken, bu sıkışmışlık ve toplumun onlara yüklediği roller, başarılı olma yolundaki engelleri arttırabilir.

[color=]Provokatif Sorular: Elim Varmıyor Gerçekten Bir Bahane Mi?

Hep birlikte bu konu üzerine düşünelim. "Elim varıyor" dediğimizde gerçekten engellerle karşılaşıyor muyuz, yoksa bu sadece bir bahane mi?

- Erkeklerin “elim varıyor” ifadesine yaklaşımı, çözüm odaklı mı, yoksa tembellik mi?

- Kadınlar bu ifadeyi daha çok toplumsal baskılarla mı ilişkilendiriyor? Yoksa içsel bir engel mi var?

- “Elim varıyor” deyimini bazen toplumun bize yüklediği rollerin bir bahanesi olarak mı kullanıyoruz?

- Bu ifade, sadece kişisel bir savunma mı, yoksa toplumsal bir sorun mu?

Bu sorularla konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Forumdaşlar, "elim varıyor" dediğinizde gerçekte ne hissediyorsunuz? Bu ifadenin ardında ne tür duygusal ve toplumsal etkiler yatıyor? Fikirlerinizi merakla bekliyorum!