Ciğer kebabına bir ayda üç sefer artırım yapıldı

Portakalkafa

Global Mod
Global Mod
Ciğer kebabına bir ayda üç sefer artırım yapıldı
Diyarbakır’da bilhassa kurak geçen yaz mevsiminin akabinde kuzu ciğeri bulmak zorlaştı. Son bir ayda kuzu ciğerine üç sefer artırım yapıldı. Artan yem fiyatlarına kuraklık da eklenince Diyarbakır’da kuzular erken bölüme gönderildi. Kesite giden kuzuların sayısındaki azalma ve yem meblağlarının artışı kuzu ciğerinin fiyatını ikiye katladı. Diyarbakır’da ciğerin kilosu 120 liraya kadar yükseldi.


Tüketim 5 tondan 3 tona düştü


Kentte son artırımlardan evvel günlük 5 ton kuzu ciğerinin tüketildiği belirtilirken, şu an bu tüketimin 3 tona düştüğü tabir edildi. Diyarbakırlı kebapçılar ise, yetkililerden bu bahis ile ilgili tahlil istiyor. Bir ciğer kebap salonu işletmecisi, ciğer meblağlarının artmasını ve kuraklığı fırsat bilen stokçukların çoğaldığını söylemiş oldu. Esnaf, “Stokçular ve bu işi monopolünde tutanlar var piyasada, piyasanın bu kadar ani oynamasında tesirli oluyorlar. Bu fırsatçılar fiyatları gün geçtikçe borsa üzere oynatmaya devam ediyor. Yetkililerden tahlil istiyoruz” sözlerini kullandı.


‘Ciğer artık lüks tüketim oldu’


Ciğerin artık lüks tüketim eseri haline geldiğini belirten Diyarbakırlı ciğer kebap salonu işletmecisi Cemil Çelikten, yemek bölümünün de olumsuz etkilendiği görüşünü savundu:

“Eskiden ciğer yoksul yemeği iken artık lüks tüketim eseri haline geldi. Son aylarda kuraklık niçiniyle ciğer meblağlarında hem bizi hem tüketiciyi makûs etkileyen artışlar meydana geldi. Kuraklıkla birlikte zincirleme bir artış meydana geldi ve bu yemek bölümünü makûs etkiledi. Hayvanlar düzgün beslenemedi, yapay yem devreye girdi onda da büyük artış oldu yem almada zorluk çekti beşerler bu da ister istemez bize yansıdı“ dedi.
 
Üst