2008 seviyelerine dönüş

Bakec

Member
Düşük faiz oranları ve hükümetlerin yaptığı yardımlarla Covid sayesinde son yıllarda ailelerin zenginliği arttı. Ancak Ukrayna’daki savaş ve bunun sonucunda fiyatlarda yaşanan sıçrama, merkez bankalarını paranın maliyetini yükseltmek için agresif kampanyalar yürütmeye zorladı, tüketicilerin satın alma gücünü erozyona uğrattı ve tasarruflarını ve servetlerini kısmen tüketti. Buna birçok para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi de ekleniyor: güçlü dolar, birçok ülke için ithalatı daha pahalı hale getirdi ve aynı zamanda ailelerin satın alma gücü üzerinde baskı oluşturdu.


Credit Suisse ile küresel servet raporunu birlikte düzenleyen UBS analistleri, 2022’de piyasalardaki kayıpların nasıl olduğunu gözlemleyerek, “Servet evrimi, Covid döneminde dirençli olduğunu kanıtladı ve kısmen hisse senedi piyasalarının da etkisiyle 2021’de rekor seviyelere ulaştı” diyor. birçok durumda bir önceki yılın kazanımlarını yaktı. Servet kayıpları, toplam 10,9 trilyon doların kaybedildiği Avrupa ve Kuzey Amerika’da yoğunlaştı. Afrika ise yüzde 1,5 zenginleşti.


2022’nin galibi, sürdürülen GSYİH büyümesi ve reelin dolar karşısında değer kazanması sayesinde ortalama hanehalkı servetinde %31,6 artışla Brezilya oldu. Rusya ve Meksika’da da servette çift haneli artışlar kaydedildi. 2022’de genel “yoksullaşma” nedeniyle ‘bölünen’ 3,5 milyon milyonerden ABD 1,8 milyonunu kaybederken, 22,7 milyonerle Scrooges ülkesi olduğunu teyit etti. İkinci sırada yer alan Çin’de ise 6,2 milyoner bulunuyor. Yaptırımların etkisine rağmen, Rusya bunun yerine 56 yeni milyonerle keskin bir artış yaşadı. Ancak 2022’deki daralmaya rağmen, beklentiler pembe: 2027’ye kadar, gelişmekte olan piyasaların başı çekmesiyle küresel servetin %38 artması bekleniyor.
 
Üst